Den beste julegaven du kan gi?

I disse førjulstider går det ikke en dag uten at du kan lese om nye gavetips. Felles for mange av tipsene er at det er gaver man kanskje ikke trenger, og som fort blir glemt. Hvorfor ikke heller gi en gave som varer, og som øker i verdi jo lenger du har den?

Nordmenn bruker mye på julegaver, og ifølge Virke kommer vi i til å handle for 55,5 milliarder kroner i år. Det betyr at hver av oss bruker 10 700 kroner. Alt er riktignok ikke til gaver, men vi bruker likevel store summer på disse også: Kvinner kjøper for 6689 kroner i snitt, og menn 6060 kroner. Besteforeldre er mest generøse og bruker hele 8911 kroner i snitt.

Det viser seg videre at tre av ti panikkhandler julegaver, og det er heller ikke sikkert det du gir faller i smak, for ifølge Forbrukerrådet kommer seks av ti til å bytte julegavene sine. Som om ikke det var nok fører den lave kronekursen til at prisene stiger – du får med andre ord mindre for pengene dine nå enn du fikk sist jul.

Begynner trenden å snu?

Samtidig viser en undersøkelse gjort av SpareBank 1 Gruppen at forventningene våre til juleforbruket aldri har falt så mye fra ett år til et annet. Så kanskje det begynner å bli på tide å tenke mer på sparing og mindre på forbruk?

At de fleste gavene vi får (og gir!) gjerne er nyttige ting kan ingen komme fra. Men det er ikke til å stikke under en julekrybbe at noen presanger blir glemt sekundet etter de er pakket opp – og det gjelder for både voksne og barn. Derfor vil vi gi deg et supert tips til julegave: Aksjefond.

En lønnsom jul med mindre stress

Før du nå tenker “finnes det en kjipere gave?” skal du få noen gode grunner til hvorfor et aksjefond kanskje er den mest lønnsomme julegaven du kan gi. Og få. Det er nemlig en gave som varer og varer og varer.

Skal du likevel gi penger til jul?

Når du putter en seddel eller flere i en konvolutt, eller setter inn noen kroner på en høyrentekonto, så kommer pengene til å miste verdi på grunn av inflasjon og historisk lave renter. Andeler i et aksjefond er derimot forventet å stige i verdi. Oppretter du en månedlig spareavtale som du gir i gave istedenfor cash, vil den som får gaven etter noen år takke deg for at du var så smart.

La oss ta et eksempel: ODINs eldste fond, ODIN Norden, har hatt en gjennomsnittlig årlig avkastning de siste fem årene på 11,6 prosent.(tall pr 11.12.2015) Det betyr at om du hadde gitt fondsandeler for 5000 kroner i ODIN Norden i 2010 ville gaven nå ha økt til 8600 kroner. Hvilke andre julepresanger har hatt den samme verdistigningen?

Spare til noe enda finere

Hvorfor gi din kjære en dyr gave – som du kanskje ikke engang hadde behøvd å gi? OK, aksjefond er kanskje ikke like spennende som en reise eller en ring, men tenk litt over dette: Et aksjefond viser at du tenker langt fremover, og at du vil dere skal dele drømmer og fremtiden sammen – helt til dere blir gamle.
barn og juletre

En gave barna har nytte av

Og hvorfor gi barna leker de ikke trenger, eller ikke ønsker seg? Aksjefond er smart for barn i alle aldre, men kanskje spesielt hvis de er små. Ta gjerne en prat med barnas besteforeldre og si at i år ønsker du at barna får et aksjefond istedenfor, eller i tillegg til, de vanlige julegavene. Legg på månedlig sparing, så vokser fondet jevnt og trutt over tid helt til den dagen de trenger pengene – for eksempel den dagen de flytter ut av redet.

Fremdeles ikke overbevist? OK: Er det dårlig vær, eller har du dårlig tid? Du kan kjøpe aksjefond til både din kjære, barn og barnebarn fra sofaen mens det knitrer i peisen lille julaften. Dessuten er det få, om noen, som bytter julegaven når de har fått aksjefond. Det måtte i så fall være å bytte til et annet aksjefond.

Vi i ODIN Forvaltning ønsker deg en riktig god jul!

Meld deg på våre nyhetsbrev

Hold deg oppdatert på hvordan det går med fondene dine, hvordan vi jobber for å gi deg best mulig avkastning, samt få noen nyttige sparetips på veien.