Du har sikkert sjekket skattemeldingen – hva nå?

Skattemeldingen for 2017 er endelig her. Få med deg vår spare- og investeringsøkonom, Victoria Terjesen, sine tips for hva du bør sjekke ekstra nøye og hvilke fradrag du kan få.

Onsdag 4. april var første mulighet til å sjekke skattemeldingen elektronisk. Bruk disse aprildagene på å sjekke at du har fått fradragene du skal ha, og om postene på skattemeldingen stemmer. Det kan lønne seg.

Logg deg inn på Altinn for å finne skattemeldingen her.

Salg av fondsandeler rapporteres automatisk

Hadde du fondsandeler ved årsskiftet ble dette rapportert til skatteetaten automatisk. Dersom du ønsker å sjekke tallene finner du beløpene i årsoppgaven for 2017. Dersom du solgte fondsandeler i fjor og ønsker en oversikt over grunnlaget for beskatning og/eller fradrag, finner du dette i realisasjonsoppgaven for 2017. Tallene herfra skal også være rapport til skatteetaten.

Årsoppgaven og realisasjonsoppgaven finner du slik:

• Logg inn i ODIN Online
• Trykk på VPS investortjenester
• Gå deretter til din postkasse hos VPS øverst til høyre i menyen

Ta gjerne kontakt med fondssenteret vårt om du har spørsmål vedrørende dette. Har du fondsandeler direkte via din bankforbindelse, vil års- og realisasjonsoppgave være tilgjengelig i nettbanken din.

Aksjesparekonto

Var du en av dem som overførte aksjefondene dine til en aksjesparekonto i fjor, bør du sjekke at avkastning, kostpris og opparbeidet skjermingsfradrag stemmer. Oppdager du feil her bør dette rapporteres inn til både skatteetaten og fondsforvaltningsselskapet.

Du får 10 prosent rabatt på verdsettelsen av aksjefond i beregningen av formuesskatt. Dersom du har 100 000 kroner i et aksjefond, så vil altså bare 90 000 kroner tas med i beregningen av formuesskatt for 2017. I 2018 økes verdsettelsesrabatten ytterligere til 20 prosent for aksjer. Da vil kun 80 000 kroner av de 100 000 kronene tas med i beregningen.

Følgende poster i skattemeldingen 2017 gjelder for aksjesparekonto:

3.1.5 Utbytte aksjesparekonto
3.1.8 Gevinst salg aksjesparekonto
4.1.8 Formue aksjesparekonto – aksjedel
4.1.8 Formue aksjesparekonto – rentedel
4.1.8 Formue aksjesparekonto – kontanter
3.3.8 Tap aksjesparekonto

Individuell pensjonssparing, såkalt IPS

Dette må du sjekke i skattemeldingen 2017 og du har IPS og/eller aksjesparekonto

Med den nye IPS-løsningen kunne du spare inntil 40 000 kroner og få fradrag på 9 600 kroner for 2017. Var du en av dem som opprettet IPS-konto for pensjonssparingen i fjor, så vil du kunne se noen nye poster i skattemeldingen (se post 3.3.5). Postene skal på forhånd være utfylt med beløpet du valgte å sette inn på kontoen i løpet av året. Som vanlig er det viktig å sjekke at tallene stemmer.

Sjekk om du har krav på skattefradrag

Det er penger å spare på å få med deg alle fradragene du har krav på. Sjekk derfor at alt blir oppført i skattemeldingen. Noen fradrag er utfylt på forhånd. Det gjelder for eksempel gjeldsrenter, fradrag for BSU-sparing og foreldrefradrag. Andre fradrag, som pendlerfradrag og fradrag for utleie av fast eiendom, må du føre opp selv. Se full oversikt her.

Bruk også fradragsveilederen for å få oversikt over de vanligste utgiftene du kan trekke fra på skatten.

Tre viktige frister for skattemeldingen 2017

• 4. april ble skattemeldingen tilgjengelig elektronisk på Altinn
• 30. april er frist for å endre og levere skattemeldingen
• 27. juni er første mulige utbetalingsdato dersom du får igjen på skatten

Full oversikt over frister og viktige datoer for skattemeldingen finner du her.

Penger igjen på skatten – spare eller bruke?

Skattedirektoratet anslår at 8 av 10 nordmenn får igjen penger på skatten i år. Er du en av de heldige? Det finnes flere gode måter å bruke pengene på, som for eksempel å putte de i fond. Om det er til pensjon, drømmeboligen eller bare for å gi deg selv et sikkerhetsnett i fremtiden, bestemmer du selv.

Se hvilke fond som kan passe deg her.

I ODIN Online kan du også enkelt gi andre et gavekort. Det er jo snart konfirmasjonstid.

Klikk her for å gi fond i gave.

Du har kanskje spørsmål?

Da kan du kontakte vårt fondssenter på telefon 24 00 48 04, eller epost kundeservice@odinfond.no.

Skrevet av

Victoria Terjesen

Spare- og investeringsøkonom

Meld deg på våre nyhetsbrev

Hold deg oppdatert på hvordan det går med fondene dine, hvordan vi jobber for å gi deg best mulig avkastning, samt få noen nyttige sparetips på veien.