Sell in May, and stay away?

Litt mer nervøsitet og svak norsk valuta preget markedene i april. Vi går nå inn i en periode i året som ofte har vært svak i aksjemarkedet. «Sell in May, and stay away» er det mange som sier.

Vi ser ikke noen grunn til å bli kortsiktig basert på mulige sesongsvingninger. I ODIN er vi ikke opptatt av kortsiktige svingninger og mener kortsiktighet er svært ødeleggende for avkastningen man kan oppnå.

Børsutviklingen i april
April startet bra på de fleste børsene, men utover i måneden ble markedet noe mer pessimistisk. Resultatsesongen begynte i siste halvdel av april, og det har vært store svingninger og bevegelser i etterkant av resultat-fremleggelsene. Vi begynner å se det vi har snakket om lenge, det er store forskjeller på hvordan selskaper håndterer vanskelige tider. Så langt har de aller fleste av selskapene i våre porteføljer levert gode tall, men vi ser også at det er nok av selskaper som skuffer markedet.

Den norske kronen fortsetter å svekke seg. Analytikerne klør seg i hodet, og det er få som har gode forklaringer på den svake norske valutaen. Noen peker på at det kan skyldes utlendinger som selger norske aksjer, andre har en oppfatning av at politisk risiko har økt i Norge. Uansett er nå norske kroner rekordsvak mot blant annet euro, dollar og danske kroner. Dette har vært bra for våre kunder som har investert i internasjonale fond de siste årene, men ikke like bra for feriebudsjettet i utlandet til sommeren.

På makrosiden ser vi at inflasjonen begynner å falle. Det har tatt lengre tid og krevd høyere renter enn hva markedet trodde initielt, men vi føler oss trygge på at inflasjonen nå er på vei mot mer akseptable nivåer. Vi ser også at fokuset og retorikken til mange sentralbanker nå er i ferd med å endre seg fra inflasjon til økonomisk vekt.

Det er alltid grunn til å bli bekymret for økonomien når rentene har blitt hevet såpass mye på kort tid. Det synes nokså sannsynlig at den økonomiske veksten vil bli svakere fremover. Arbeidsledigheten er svakt stigende flere steder selv om det fortsatt er fra lave nivåer.

Pendelen mellom optimisme og pessimisme i aksjemarkedet svinger nå i stor grad i takt med utsiktene for en resesjon. Man håper på en såkalt myk landing der inflasjonen kommer ned uten at økonomien blir veldig mye svakere.

Skal man selge i mai?
Det er et gammelt ordtak som heter «sell in May, and stay away». Det refereres til at perioden fra mai til oktober ofte har vært svak i aksjemarkedet. De største børsfallene gjennom historien har også som regel vært i september og oktober. Dette kan ha sammenheng med sesonger i bank og finansmarkedet.

Selskaper som skal hente inn penger må gjøre dette før sommerferien. Derfor er ofte mai en «høysesong» for pengeinnhenting, og dermed tærer det på likviditeten til aktørene.

I det hele tatt skrives og snakkes det veldig mye om når man skal kjøpe og selge. Det er et overdrevent fokus i markedet på kortsiktighet. Det å lykkes som kortsiktig trader eller spekulant er nesten en umulig oppgave. Hvis du prøver å selge på en høy kurs må du kjøpe på en lavere kurs, altså må du «spå» markeder to ganger. Selv en person som nesten er synsk, og som kan se inn i fremtiden med 70 % sannsynlighet, vil ikke ha mer enn 49 % sjanse for å lykkes med dette. Vanlige dødelige som ikke lar seg påvirke av psykologien i markedet har i beste fall rett i 50 % av de tilfellene. Skal du både kjøpe og selge blir sannsynligheten 25 % for å lykkes med kortsiktig kjøp og salg. For de aller fleste er sannsynligheten for å lykkes enda lavere enn dette. Denne skribenten synes ikke det er odds man bør satse på. Likevel er det mange som både prøver på det, og som er ekstremt opptatt av å finne strategier for å tjene på kortsiktig spekulasjon. Vi mener at kortsiktighet og høy «trading» aktivitet er det som ødelegger mest for avkastningen på sikt. Opp gjennom historien har investorer tapt/gått glipp av mye mer på kortsiktighet enn man har gjort på alle børsfall som har vært.

I ODIN er vi ikke opptatt av kortsiktige strategier og morsomme ordtak. Vi har ingen evne eller vilje til å spå den kortsiktige utviklingen. Vi mener at den beste måten å tjene penger på i aksjemarkedet er å investere langsiktig i gode selskaper. Selv om det nå er mai måned bør man ikke være bekymret.

I et langt investeringsliv vil man få både oppturer og nedturer. Dette har liten betydning for den langsiktige avkastningen så lenge man har god tid.

La oss legge bort “Sell in May and go away” og heller si; “Buy in May and forever stay”.

 

Skrevet av

Investeringsdirektør aksjer
Alexander Miller er utdannet MBA ved University of Wyoming samt Autorisert Finans Analytiker fra NHH/NFF.

Meld deg på våre nyhetsbrev

Hold deg oppdatert på hvordan det går med fondene dine, hvordan vi jobber for å gi deg best mulig avkastning, samt få noen nyttige sparetips på veien.