Rekordoppkjøp i SAP, som er ODIN Europas største posisjon

Den tyske programvaregiganten SAP, som vi eier i ODIN Europa og ODIN Global, styrker sin posisjon. Det skjer ved at de gjør det nest største oppkjøpet av et skybasert programvareselskap noensinne.

Denne uken varslet den tyske programvaregiganten SAP at de kjøper amerikanske Qualitrics for 8 milliarder dollar. Oppkjøpet kommer kun kort tid før selskapet etter planen skulle børsnoteres. Konsernsjef Bill McDermott beskriver oppkjøpet som transformerende når det gjelder potensiale for fremtidig vekst, og sammenligner det med Facebooks oppkjøp av bildedelingstjenesten Instagram.

Qualitrics er verdensledende på skybasert programvare som samler og analyserer data for markedsundersøkelser, lojalitet og kundetilfredshet, produkter- og testing i sanntid. Selskapet har i dag 1 300 ansatte, over 8 000 kunder globalt og vokser med rundt 40 prosent i året.

Største oppkjøpet for SAP gjennom tidene

Dette er et av de aller største oppkjøpene SAP har gjennomført siden selskapet ble grunnlagt av fire tidligere IBM-ansatte i 1972. Størrelsen på oppkjøpet kombinert med prislappen førte til en lunken mottagelse i aksjemarkedet. Å betale 12 ganger neste års (forventede) inntekter kan på papiret se i overkant stivt ut når man sammenligner med tilsvarende oppkjøp som vi har sett de siste årene, som har skjedd rundt 8-gangeren.

Skepsisen er lett å forstå. Forskningen peker i retning av at oppkjøp av denne størrelsen sjelden skaper verdier for aksjonærene – snarere tvert imot. Kulturkollisjon, kompleksitet, overbetaling og for optimistiske synergianslag trekkes ofte frem som sannsynlige forklaringer. Vi tror SAP er et av unntakene som bekrefter regelen, og stiller oss bak selskapets ledelse her.

Dagens ledelse har vist at de lykkes med oppkjøp

Ser vi tilbake på de oppkjøpene som er gjort under dagens ledelse, er fellesnevneren at de ble omtalt som dyre da de ble annonsert. Kvaliteten på det som er kjøpt har derimot vært gjennomgående svært høy og integrasjonen har blitt gjennomført på en god måte. Videre har oppkjøpene vært sentrale i å bringe selskapet dit de står i dag – det største og raskest voksende skybaserte programvareselskapet i verden.

Vi tror markedet bruker for mye tid på pris og kortsiktige finansielle effekter, mens det overser de langsiktige mulighetene som ligger i oppkjøpet av Qualitrics. Selskapet vil utvilsomt være en viktig brikke i SAP sin videre reise. Strategisk er oppkjøpet en god match og komplementerer dagens produkttilbud. Sammenslåingen av Qulaitrics kundeopplevelsesdata og SAPs enorme samling av forretningsdata, vil skape sterke synergier og vekstmuligheter fremover.

Vår tro på selskapet er styrket etter oppkjøpet

Vi har stor tro på SAP sine evner til å skape verdier de kommende årene. Med jevne mellomrom (7-10 år) oppgraderer kundene til nye, raskere og mer sofistikerte systemer. Vi er nå i en tidlig fase av en slik oppgraderingssykel. Dette vil drive veksten de kommende årene.

Overgangen til mer skybaserte løsninger og abonnementsbaserte inntektsstrømmer vil øke forutsigbarheten og lønnsomheten. Kundeforholdene varer lenge, og i kombinasjon med høy vekst danner de sterke konkurransefortrinn som er vanskelig for konkurrentene å kopiere.

For å understreke SAP sin markedsposisjon kan vi nevne at selskapet har over 400 000 kunder og 40 prosent andel av markedet. I tillegg er 77 prosent av alle transaksjonene i det globale markedet hvor SAP gjør forretninger berørt av programvaren deres, når vi måler på verdi.

Den digitale verden er i stor grad dominert av amerikanske giganter på konsumentsiden. Vi tror forretningssiden vil forbli dominert av europeiske SAP i overskuelig fremtid.

Skrevet av

Senior porteføljeforvalter
Håvard Opland er utdannet siviløkonom fra Høgskolen i Agder. Han er i tillegg autorisert finansanalytiker (AFA), har en MBA i finans fra NHH.

Meld deg på våre nyhetsbrev

Hold deg oppdatert på hvordan det går med fondene dine, hvordan vi jobber for å gi deg best mulig avkastning, samt få noen nyttige sparetips på veien.