På veien til god avkastning

Når vi finner et godt selskap ønsker vi å eie det lenge. I 17 år har vi «kjørt med vinterdekk» fra Nokian Tyres.

https://youtu.be/rZkgOIG2hCs

I ODIN er vi opptatt av å eie få, men gode selskaper. Nokian Tyres er et av disse. I over 80 år har de hatt fokus på å utvikle bildekk som skal takle krevende nordiske kjøreforhold.

Selskapet ble dannet i 1988, men historien strekker seg tilbake til 1898 da Finlands Gummifabrikk ble grunnlagt. Produksjon av bildekk startet på 30-tallet og i 1934 lanserte de verdens første vinterdekk. I dag er de markedsledende i premium vinter-segmentet i Norden og Russland. Eksponeringen mot en presset russisk økonomi har bidratt negativt de siste årene, men dette har nå snudd. Sentral-Europa og Nord-Amerika er også viktige markeder, ikke minst for videre vekst, og en ny fabrikk er nå under oppføring i USA.

Oppskriften for suksess?

De viktigste årsakene til selskapets suksess mener vi er den kraftige satsingen på kontinuerlig produktutvikling for å forbedre sikkerhet og kjørekomfort. Samtidig har selskapet hatt en klar strategi med fokus på premiumsegmentet innenfor ettermarkedet – de leverer altså ikke dekk direkte til bilfabrikkene.

Sikkerhet og kjørekomfort

Sikkerhet i bil er viktig, og vi får stadig flere sikkerhetsfunksjoner som skal fungere sammen med resten. De fleste av oss forbinder sikkerhet i bil med airbags, bilbelter og ny elektronikk som skal forhindre ulykker. Men hva er det som holder bilen på veien hele tiden? Jo – dekkene. Mange glemmer hvor viktige dekkene er for sikkerheten.

«Alle styre-, bremse- og akselerasjonskrefter mellom kjøretøy og vei overføres via dekkene. Dekkene er bilens mest aktive sikkerhetsutstyr. Det er en samlet flate på størrelse med fire håndflater som holder bilen din på veien og som sørger for at du kan ha kontroll over den.»

– Skriver Nokian Tyres på sine hjemmesider

Fokus på markedssegmentering

Nokian Tyres har hele tiden hatt fokus på premiumsegmentet innenfor ettermarkedet. De leverer ikke dekk direkte til bilfabrikkene da lønnsomheten her er svak. Samtidig er det slik at en ny bil alltid ruller ut av fabrikken på sommerdekk. I Norge, og andre land med lignende klima, er vinterdekk noe vi må ha. Da er Nokian Tyres ofte et naturlig valg, gjerne kjøpt hos deres egen kjede Vianor. I tillegg sliter en som oftest ut flere dekk i løpet av bilens levetid. Vekst i total bilflåte skaper gode muligheter for fremtidig vekst. Dette er uavhengig av om bilen går på strøm, hydrogen eller bensin. Alle biler trenger fire dekk.

En utrolig reise

Nokian Tyres har ligget i ODINs porteføljer siden tusenårsskiftet, og selskapet har hatt en fantastisk utvikling. Veien har vært noe humpete underveis, men aksjen har rullet på og har hatt en årlig avkastning på nesten 17,5 prosent i snitt siste 17 år. I kroner vil det si at aksjer kjøpt for 100 000 kroner i år 2000 ville ha vokst til 1,7 millioner i dag. Vi er fortsatt positive til utviklingen, og ser på Nokian Tyres som en langsiktig god investering i både ODIN Norden og ODIN Finland.

Skrevet av

Bærekraftsansvarlig
Ane er utdannet økonom med spesialisering i finans fra Handelshøyskolen BI og har en Msc i Investment and Financial Risk Management fra Kingston University London.

Meld deg på våre nyhetsbrev

Hold deg oppdatert på hvordan det går med fondene dine, hvordan vi jobber for å gi deg best mulig avkastning, samt få noen nyttige sparetips på veien.