Oppkjøp i ODIN Global

Et av de største selskapene i ODIN Globals portefølje, Covidien, blir kjøpt opp med høy budpremie.

Covidien er et amerikansk selskap som selger medisinsk utstyr, hovedsakelig avanserte kirurgiske instrumenter som brukes i kikkhullsoperasjoner. På søndag kveld annonserte Medtronic at selskapet har inngått en avtale om å kjøpe Covidien for 42,9 mrd. dollar – 93,22 dollar per aksje, et bud som er 29 prosent over fredagens sluttkurs.

ODIN Global har hatt aksjen i porteføljen siden 2012 og betalte da i overkant av 47 dollar per aksje. Gjennom budet på Covidien vil vi motta 35,19 dollar pr Covidien-aksje i cash, og 0,956 aksjer i Medtronic. Selskapet utgjør 3,8 prosent av porteføljen i ODIN Global og Oddbjørn Dybvad, porteføljeforvalter for fondet sier: «Vi har hatt en meget god reise med Covidien, og vi er veldig fornøyd med budet. Dette er en god pris, og det er i overkant av hva vi verdsetter aksjen til

grafcovidien

Medtronic er et selskap som spesialiserer seg innen behandling av hjerte- og kardiovaskulære sykdommer, men selger også medisinsk utstyr til behandling av ryggmargsskader og diabetes, samt har noe kirurgisk utstyr på linje med Covidien.

På tross av at Covidien er et amerikansk selskap har de hovedkontor i Irland, noe som har gitt selskapet klare skattefordeler. Mens selskaper med hovedkontor i USA må skatte av penger tjent i utlandet så fort de tar disse pengene hjem til USA, står Covidien fritt til å ta penger hjem og betale disse ut i utbytte til sine aksjonærer eller investere dem i virksomheten i USA. Medtronic har store kontantbeholdninger i sine datterselskaper utenfor USA, og gjennom å kjøpe Covidien vil fleksibiliteten hva gjelder bruk av kontantene øke. Medtronic kommer også, gjennom oppkjøpet av Covidien, til å få en enda bredere produktportefølje, og de vil kunne oppnå en rekke synergier gjennom å slå sammen sine salgsorganisasjoner, produksjonslinjer og innkjøpsfunksjoner.

 

Skrevet av

Senior porteføljeforvalter
Harald har en bachelorgrad i samfunnsøkonomi og statsvitenskap fra University of Warwick og en mastergrad i internasjonal politisk økonomi fra London School of Economics.

Meld deg på våre nyhetsbrev

Hold deg oppdatert på hvordan det går med fondene dine, hvordan vi jobber for å gi deg best mulig avkastning, samt få noen nyttige sparetips på veien.