Makrokommentar: Virusfrykt preget januar-markedene

Utbruddet vil trolig påvirke realøkonomien merkbart i de landene som blir rammet, men det er usikkerhet rundt hvor store de økonomiske konsekvensene blir.

Finansåret 2020 startet med en del markedsuro etter at president Trump ga ordre om likvidasjon av en fremtredende iransk general, men markedene stabiliserte seg raskt da gjengjeldelsen av drapet ble svakere en fryktet.

Corona-viruset har spredd seg veldig raskt, selv om Kina iverksatte kraftige og nokså utradisjonelle mottiltak, som nedstengning av hele byer. Usikkerhet rundt konsekvensene av viruset førte til at markedsvolatiliteten steg – vises i utslag på Vix-indeksen, også kalt «fryktindeksen».

Alt i alt falt aksjemarkedene i januar.  I USA var utviklingen tilnærmet flat, mens Kina falt rundt åtte prosent da børsene åpnet igjen etter kinesisk nyttår. Storbritannias uttreden av EU har gått nokså ubemerket hen i finansmarkedene.

I eurosonen er det nå spede tegn til at inflasjonen begynner å ta seg opp. Selv om det er lenge til man kan forvente noen økning i renten, er det utsikter til at tiden med ekstremt ekspansiv pengepolitikk begynner å nærme seg slutten.

 

Les mer i makrorapporten her>>

Skrevet av

Senior porteføljeforvalter
Hun er utdannet sivilingeniør fra NTNU, og har i tillegg gjennomført AFA-studiet og oppnådd en MBA i Finans ved NHH.

Meld deg på våre nyhetsbrev

Hold deg oppdatert på hvordan det går med fondene dine, hvordan vi jobber for å gi deg best mulig avkastning, samt få noen nyttige sparetips på veien.