Makrokommentar: Virusfall på børsene

Det nye koronaviruset rammer stadig flere land og veldig mange børser hadde fall på 10–15 prosent i mars.

Oslo Børs falt 15 prosent sist måned godt påvirket av et dramatisk fall i oljeprisen, som skyldes påvirkning på både tilbuds- og etterspørselssiden. Etterspørselen har falt, som følge av lavere aktivitet og tiltak mot Covid-19. Samtidig satte Saudi-Arabia og Russland i gang en priskrig, hvor produksjonen ble økt. Mot slutten av mars var oljeprisen lavt nede på 20-tallet (USD pr. fat).

Norsk økonomi vil rammes hardt av virusutbruddet, tiltakene som gjennomføres for å hindre smitte og gjennom den lave oljeprisen. For å begrense skadene i norsk økonomi har både regjeringen og Norges Bank gjennomført en rekke tiltak.

Det er fortsatt usikkert hvor mye utviklingen og tiltakene rundt spredningen av det nye koronaviruset kommer til å slå ut på verdensbasis, men det vil bli betydelige utslag i den globale økonomiske veksten, og resesjon synes uunngåelig. Makroøkonomiske nøkkeltall kommer for tiden dårligere ut enn det analytikerne hadde forventet.

Et gledelig unntak er Kina hvor PMI’ene som ble publisert for mars indikerer at aktiviteten i landet nesten er tilbake til normalt. Målingen for industrien steg til 52 fra 35,7 og for service- og byggenæringen til 52,3 fra 29,6. Det gir jo håp om at økonomien også i andre land kan hente seg inn igjen når man får virusutbruddet under kontroll.

Les mer i den ferske makrokommentaren her >>

 

Skrevet av

Senior porteføljeforvalter
Hun er utdannet sivilingeniør fra NTNU, og har i tillegg gjennomført AFA-studiet og oppnådd en MBA i Finans ved NHH.

Meld deg på våre nyhetsbrev

Hold deg oppdatert på hvordan det går med fondene dine, hvordan vi jobber for å gi deg best mulig avkastning, samt få noen nyttige sparetips på veien.