Makrokommentar: Videre oppgang i august

De globale aksjemarkedene fortsatte oppover i august, til tross for nye bølger med virusspredning og tilhørende tiltak som kan bremse den globale økonomiske gjeninnhentingen.

Det var oppgang også i Europa og i Japan, mens det var mer blandet for de fremvoksende økonomiene. De kinesiske børsene hentet seg noe inn igjen etter fallet knyttet til innføring av regulatoriske begrensninger i teknologisektoren forrige måned.

Norges Bank holdt som ventet styringsrenten uforandret på null prosent på sitt møte i midten av august. Den økonomiske utviklingen gjennom sommeren har vært omtrent som sentralbanken forventet, og det ligger dermed fremdeles an til at første renteøkning, på 0,25 prosentpoeng, kommer i slutten  av september.

Det internasjonale pengefondet (IMF) holdt de globale vekstanslagene for 2021 uforandret på 6 prosent i sin oppdatering i sommer, men nå fryktes det at spredningen av deltavarianten av koronaviruset og andre mer smittsomme mutasjoner vil begrense vekstpotensialet fremover.

Makroøkonomiske nøkkeltall har i det siste kommet svakere enn forventet i Kina, i USA og i eurosonen.

Det var ikke noe rentemøte i USA i august, men status fra møtet i juli var at Fed beholdt nullrentene og holdt verdipapirkjøpene på uforandret nivå. Høye inflasjonstall ble karakterisert som midlertidige (transitory). Markedet venter at Fed skal starte nedtrappingen av verdipapirkjøpene mot slutten av 2021, og rentemøtet i september kan være en anledning til å varsle dette.

Les makrokommentaren her >>

Skrevet av

Senior porteføljeforvalter
Hun er utdannet sivilingeniør fra NTNU, og har i tillegg gjennomført AFA-studiet og oppnådd en MBA i Finans ved NHH.

Meld deg på våre nyhetsbrev

Hold deg oppdatert på hvordan det går med fondene dine, hvordan vi jobber for å gi deg best mulig avkastning, samt få noen nyttige sparetips på veien.