Makrokommentar: Sterk avslutning på 2021

Etter at markedsaktørene slo seg til ro med at omikron-effekten ikke vil være av langvarig negativ betydning for finansmarkedene, pekte aksjekursene oppover igjen.

Til tross for at pandemien har preget det siste året, har likevel mye vært positivt. Vaksineutrullingen har gjort det mulig å åpne store deler av samfunnet, og det har vært solid økonomisk oppgang verden over. 2021 har vært et sterkt år i finansmarkedene, godt hjulpet av positive gjenåpningseffekter, samtidig som penge- og finanspolitikken har vært holdt ekspansiv.

Norges Bank besluttet å heve styringsrenten fra 0,25 til 0,50 prosent på sitt rentemøte i midten av desember. Når sentralbanken landet på heving, var det basert på den markerte oppgangen vi har sett i norsk økonomi. Det er høy økonomisk aktivitet, lav arbeidsledighet og utsikter til høyere pris- og lønnsvekst.

Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling (OECD) publiserte i desember sine globale økonomiske utsikter, hvor hovedbildet er at gjeninnhentingen fortsetter. Mange land er nå tilbake på samme BNP-nivå som det de var før pandemien traff dem i starten av 2020.

Les hele makrorapporten for desember her >>

Skrevet av

Senior porteføljeforvalter
Hun er utdannet sivilingeniør fra NTNU, og har i tillegg gjennomført AFA-studiet og oppnådd en MBA i Finans ved NHH.

Meld deg på våre nyhetsbrev

Hold deg oppdatert på hvordan det går med fondene dine, hvordan vi jobber for å gi deg best mulig avkastning, samt få noen nyttige sparetips på veien.