Makrokommentar: Rolig avslutning på aksjeåret

Desember ble en svak måned i finansmarkedene. Første del av måneden var preget av fallende aksjekurser, men så stabiliserte markedene seg og vi fikk en relativt rolig avslutning på 2022.

Haukete sentralbanker og stigende renter la en demper på stemningen, mens lettelser i koronapolitikken i Kina bidro positivt. Den brå avviklingen av koronatiltak i desember førte imidlertid til en enorm smittebølge i Kina, som iallfall på kort sikt påvirker den kinesiske økonomien negativt. Nå ser det ut til at smittetoppen flere steder er nådd, og at 2023 kan bli et år med normalisering av samfunnet og økonomien i Kina. Kinesiske aksjeindekser falt et par prosent i desember, noe mindre enn fallet for de brede indeksene i USA og eurosonen.

Oslo Børs falt 2,6 prosent, mens oljeprisen falt fra 87 til 86 USD pr. fat i desember. Oslo Børs er blant børsene som klarte seg best i et ellers nokså begredelig år, med et fall på bare 1 prosent i 2022, takket være høy eksponering mot energi og shipping.

Les makrorapporten for desember her >>

Skrevet av

Senior porteføljeforvalter
Hun er utdannet sivilingeniør fra NTNU, og har i tillegg gjennomført AFA-studiet og oppnådd en MBA i Finans ved NHH.

Meld deg på våre nyhetsbrev

Hold deg oppdatert på hvordan det går med fondene dine, hvordan vi jobber for å gi deg best mulig avkastning, samt få noen nyttige sparetips på veien.