Makrokommentar: Blandete markeder i mars

De store negative markedsutslagene i ukene etter Russlands angrep på Ukraina i slutten av februar ble i stor grad reversert i siste del av mars.

I USA var det aksjeoppgang på 2-3 prosent i løpet av mars, mens stemningen var mer avmålt i Europa, hvor man jo er mer direkte påvirket av krigen. Europeiske aksjemarkeder utviklet seg i hovedsak flatt, eller litt i minus for måneden som helhet. Kina, som har hatt store utfordringer med økt koronasmitte og nedstengning av byer, hadde den svakeste markedsutviklingen med -6 og -9 prosent for henholdsvis Shanghai- og Shenzhen-indeksen. Oslo Børs steg 4,9 prosent, mens oljeprisen steg fra 95 til 105 USD pr. fat i mars.

Tyske og amerikanske lange renter fortsatte å stige i mars, som følge av vedvarende høy inflasjon og forventninger om pengepolitiske innstramninger. Korte renter har steget vesentlig mer en lange renter, og på enkelte løpetider er kurven nå invertert, det vil si at korte renter er høyere enn lange renter. Dette har tradisjonelt vært sett på som et tegn på at en resesjon kan være forestående.

Norges Bank besluttet som ventet å heve styringsrenten fra 0,5 til 0,75 prosent på sitt møte i slutten av mars. Sentralbankens rentebane for fremtidig forventet styringsrente ble også hevet, og det indikeres nå kvartalsvise økninger på 0,25 prosentpoeng i hele 2022 og 2023.

Les hele rapporten her >>

Skrevet av

Senior porteføljeforvalter
Hun er utdannet sivilingeniør fra NTNU, og har i tillegg gjennomført AFA-studiet og oppnådd en MBA i Finans ved NHH.

Meld deg på våre nyhetsbrev

Hold deg oppdatert på hvordan det går med fondene dine, hvordan vi jobber for å gi deg best mulig avkastning, samt få noen nyttige sparetips på veien.