Makrokommentar: Januaroppgang i 2019

Det ble en frisk start på aksjeåret 2019, med god oppgang på børsene verden over. Spesielt var det amerikanske markedet sterkt, med mellom 7 og 10 prosent oppgang for de viktigste aksjeindeksene.

I Brasil steg Ibovespa-indeksen nesten 11 prosent, mens aksjeoppgangen var mer moderat i Kina, India og Storbritannia. Situasjonen rundt «Brexit» virker fastlåst etter at det britiske parlamentet stemte «nei» til Theresa Mays forslag til utmeldingsavtale, og Storbritannia må da forsøke å reforhandle avtalen med EU. Om man ikke får til en utsettelse, risikerer Storbritannia å forlate EU uten en avtale den 29. mars 2019, en såkalt «hard Brexit».

«Fryktindeksen» VIX, som toppet på selveste julaften, viser at markedsvolatiliteten har kommet betraktelig ned i januar. Markedene virker å ha ristet av seg bekymringene rundt handelskrig og annen geopolitisk risiko, og investorenes risikovilje har økt. Sentralbankenes «støtte-erklæringer» til finansmarkedene har nok også bidratt positivt til sentimentet. Oljeprisen steg fra 54 til 61 USD pr. fat, og Oslo Børs hadde en oppgang på 4,5 prosent sist måned.

Les hele makrokommentaren her >>

 

Skrevet av

Senior porteføljeforvalter
Hun er utdannet sivilingeniør fra NTNU, og har i tillegg gjennomført AFA-studiet og oppnådd en MBA i Finans ved NHH.

Meld deg på våre nyhetsbrev

Hold deg oppdatert på hvordan det går med fondene dine, hvordan vi jobber for å gi deg best mulig avkastning, samt få noen nyttige sparetips på veien.