Grønn vekst med Nibe

Fokus på miljø og bærekraftige løsninger er i vinden som aldri før. Og det er bra. Et av selskapene som har holdt på med dette lenge er svenske Nibe.

https://youtu.be/ksn69HwEvzg

Video: Investeringsdirektør Vegard Søraunet snakker om at fokus på miljø og bærekraftige løsninger, som Nibe allerede har holdt på med en stund, er i vinden som aldri før.

Nibe er en global leverandør av miljøvennlige energiløsninger. De har en historie som strekker seg tilbake nesten 70 år, og sitter med solid kompetanse innen sin nisje. Selskapet tilbyr energibesparende løsninger til både til husholdninger og til industrien, og bidrar på den måten til mer energieffektive boliger og bygg. De er kanskje mest kjent for sine varmepumper der de er en av de ledende spillerne i Europa. De leverer også varmeelementer, som du kan finne i en vannkoker for eksempel, og vanlige ovner. Nibe har vist en sterk vekst de siste 20 årene, mye drevet av etterspørsel etter varmepumper og suksessfulle oppkjøp.

Grønne tall

Som investor vil vi tørre å påstå at Nibe har levert mer enn bare varmepumper de siste årene. Vi er investert i Nibe via ODIN Norden, ODIN Sverige og ODIN Energi, og har vært det i snart tre år. I perioden har aksjen gått over 18 prosent årlig, noe som er mer en dobbelt så mye som indeksen. Nibe er et typisk kvalitetsselskap som passer godt inn i vår investeringsfilosofi. De har en tydelig forretningsidé, og fokuserer på kvalitet og gode løsninger. De kan vise til god historikk, og selskapskulturen er sterk.

Vi ser det også som et kvalitetsstempel når ledelsen selv eier mye av selskapet. Nibe har en solid posisjon innen sin nisje. Dette i et marked bestående av mange små aktører som også gjør det mulig å vokse gjennom oppkjøp. Nibe har som målsetning å doble topplinjen hvert fjerde til syvende år, og dette har de klart å levere på historisk. Gjennom lønnsomme oppkjøp gir det også tilgang til ny teknologi, nye produkter, nye markeder og ny produksjonskapasitet. På den måten kan Nibe vokse lønnsomt gjennom å levere gode løsninger som er bra for både sluttkunden og miljøet.

Har vi bare sett oppvarmingen?

Vi tror Nibe har mange spennende år foran seg. De sitter på solid kunnskap, de har en dyktig ledelse og de er opptatt av kvalitet. Økt miljøfokus skaper større markeder for Nibe, og økte myndighetskrav kan bidra til at skiftet skjer raskere. I Norge blir de gamle oljefyrene forbudt i 2020. Det betyr at disse må erstattes med nye og mer miljøvennlige løsninger som varmepumpe eller fjernvarme. I Norge har vi kommet langt, og mange har allerede byttet til mer miljøvennlige løsninger. I resten av Europa er energimiksen som brukes til oppvarming en ganske annen, men vi ser at retningen er den samme.

Mye oppvarming gjennom olje og gass kan erstattes med varmepumper. Et eksempel er Nederland, der 93 prosent av husholdningene varmes opp med gass. Her har myndighetene meldt at de vil fase ut gass til fordel for mer miljøvennlige løsninger over tid, og dette kan bli en sterk bidragsyter for Nibe. I tillegg til nye markeder ser vi potensiale i en renoveringssykel i Norden og spesielt Sverige der det er en stor installert base av eldre varmepumper. Her kan Nibe skape kundenytte gjennom at kunden får en mer energieffektiv løsning som sparer både miljøet og lommeboka til kunden.

Skrevet av

Bærekraftsansvarlig
Ane er utdannet økonom med spesialisering i finans fra Handelshøyskolen BI og har en Msc i Investment and Financial Risk Management fra Kingston University London.

Meld deg på våre nyhetsbrev

Hold deg oppdatert på hvordan det går med fondene dine, hvordan vi jobber for å gi deg best mulig avkastning, samt få noen nyttige sparetips på veien.