I dag feirer vi Finland

Gratulerer med 100 års dagen til landet med tusen sjøer og langt flere badstuer.

Et godt sted å være investert
De tusen sjøers land har definitivt levert mer enn flotte badstuer, gode skihoppere og mummitrollet. Finland har vist seg å være et godt sted for investorer også. Ser vi på avkastning siste 50 år, ligger Finland på andre plass. Fantastisk!

ODIN har investert i Finland siden 1990, og ODIN Finland er beviset på at Finland er, og har vært, et godt sted å investere. Siden starten i desember 1990 har ODIN Finland levert en gjennomsnittlig årlig avkastning på over 18 %. Enklere forklart betyr dette at 100 000 kroner investert i fondet den dagen det ble etablert har blitt til nesten 8,7 millioner i dag.

Veien til selvstendighet
Finland var en del av Sverige i nesten 700 år, men havnet under Russlands kontroll da Tsar Alexander I erobret landet i 1808. Under Russlands keiserdømme hadde Finland stor grad av autonomi, og beholdt også det finske språket. Da Tsar-fyrstedømmet falt i 1917 erklærte Finland seg uavhengig av Russland.
På tross av selvstendigheten fra Russland, fortsatte forholdet til «bjørnen i øst» i aller høyeste grad å prege landets historie, hele veien frem til moderne tid.

Det moderne Finland
Landets industri var bygd opp for å utvinne, videreforedle og transportere landets råvarer – skog og metaller. Som en liten, åpen økonomi med begrensede hjemmemarkeder, har eksport alltid vært viktig. Sovjetunionens kollaps på slutten av 1980-tallet skapte store negative økonomiske ringvirkninger da 20% av eksportmarkedene «forsvant» over natten. Opp av asken steg imidlertid mobilprodusenten Nokia – som med sin verdensledende posisjon gjennom mange år – har betydd utrolig mye for oppbyggingen av det finske selvbildet i moderne tid.

En rekke selskaper har klart å skape solide markedsposisjoner globalt. Heisselskapet KONE er et av disse, bildekksprodusenten Nokian Tyres en annen. Skogselskapene, med StoraEnso i spissen, er nå i ferd med å få en ny renessanse idet fornybare ressurser, i form av trefiberbaserte råvarer, erstatter plast innenfor en rekke applikasjoner.

På de teknologiske tuftene av Nokia har nye selskaper etablert seg innenfor en rekke genre. For mange av oss er kanskje selskapsnavnet Rovio ukjent, men kanskje du, som mange andre, har dratt i spretterten og skutt ut noen Angry Birds – utviklet av nettopp Rovio. Eller hva med Supercell? Selskapet som i 2016 delvis ble kjøpt opp av den kinesiske teknologikjempen Tencent for USD 8,6mrd. Ikke det? Men det er høyst trolig at noen i familien har spilt strategispillet de har utviklet – Clash of Clans.

Da er det bare å si «Onneksi olkoon» til finnene!

Skrevet av

Ane Serine Rongved

Analytiker

Meld deg på våre nyhetsbrev

Hold deg oppdatert på hvordan det går med fondene dine, hvordan vi jobber for å gi deg best mulig avkastning, samt få noen nyttige sparetips på veien.