Tid for Trump 2.0?

Donald J. Trump blir USAs neste president. Han har lovet mye. Innvandringen skal bremses og handelsavtaler rives i filler. Han skal ganske enkelt gjøre Amerika stort igjen! Men hva kan vi egentlig forvente oss av president Trump?

Washington våknet nærmest opp i sjokktilstand onsdag. Donald J. Trump hadde vunnet presidentvalget, og blir USAs 45. president. Med andre ord, et politisk jordskjelv uten like. Meningsmålingene hadde vist at det var jevnt – med en knapp ledelse til Hillary Clinton, kandidat for demokratene. Men atter en gang var ikke meningsmålingene til å stole på. Trump blir dermed Barack Obamas etterfølger i januar neste år.

Skandinaver på studietur

Sist uke var jeg på studietur til USA i regi av Nordea. At vi som skandinavere var forbauset over Trumps seier er ikke rart. Men vi var ikke alene. Amerikanerne selv ble også tatt på sengen. Onsdag var jeg i fire møter, hvor vi så på konsekvenser av valget. De fire foredragsholderne hadde forberedt sine presentasjoner ut i fra seier for Hillary. Meningsmålingene antydet jo det. Samtidig ønsket eliten i Washington at Hillary skulle vinne. Der stemte over 92% på Hillary, og i de velstående forstedene i Nordre Virginia og i Maryland fikk hun rundt 70% av stemmene. Så at Washington DC var i sjokk var ikke rart.

Det var et uvanlig valg.

Aldri før har så mange ledende figurer i det republikanske partiet tatt avstand fra sin egen kandidat, og sagt de ville stemme på en demokrat, som Hillary.

Markedene reagerte kraftig på Trumps seier

Først falt børsene i Asia under valgnatten, men da børsene i USA åpnet onsdag steg markedet til nye høyder. Lange renter gikk også kraftig opp. Reaksjonene i markedet kan ses som tillit til Trump. Selv tror jeg at markedet håper på handlingskraft. Republikanerne som nå får presidentposten har nemlig også majoritet i kongressen. Det har ikke skjedd siden Obamas første to år i Det hvite hus.

Håpet er at det nå blir fart på politikken og at handlingslammelsen vi har sett de siste seks årene er historie.

De amerikanske børsene er kraftig opp. Likevel ser vi at noen sektorer gjør det bedre enn andre. For eksempel er bank en vinner, mens «utility-sektoren», som driver med gass, vann og strøm er den store taperen. Økningen i lange renter er nemlig bra for bankene, men utfordrende for «utility-sektoren». Samtidig er det håp om at Trump vil lette reguleringene ovenfor banksektoren. Selskaper som nøt godt av helsereformen Obamacare, som sykehusselskaper, har derimot falt siden valget. Det er fordi man frykter for hva Trump kan gjøre med helsereformen.

Hvorfor vant Trump?

Mange søker nok svar på det. Min første tanke er at amerikanere flest har svært liten tillit til etablissementet i Washington og politikere generelt. Hillary var en kandidat for eliten, og slik ble det vanskelig å vinne over en outsider som Trump.

Hva vi kan forvente av president Trump

Det er vanskelig å si, da han er uprøvd i politikken. Han drev en ufin valgkamp og red til Det hvite hus på frykt og polarisering.

Viktige temaer var:

·         Innvandring og muren han skal bygge mot grensen til Mexico

·         Skattelettelser

·         Økte investeringer i infrastruktur

·         Rive opp dagens handelsavtaler

·         Straffetoll på varer fra Kina

·         Mindre fokus på NATO

Alt pakket inn i en konfronterende debattstil.

Trump har dog endret både takt og tone siden valget.

Han har gått tilbake på deler av hva han sa under valgkampen. Kan det være en ny Trump vi nå ser? Det er vanskelig å si, men mange håper på det. Det blir derfor interessant å se hvem han tar med inn i administrasjonen.

Sist mandag annonserte han at republikaneren, Reince Priebus, får rollen som Chief of Staff. Den konservative kampansjesjefen, Steve Bannon blir sjefstrateg. At Priebus ble valgt over Bannon til jobben som Chief of Staff er positivt for de som ønsker en mer pragmatisk og moderat president Trump – altså en Trump 2.0.

Bilde tatt av Gary Skidmore og publisert under følgende lisens.

Skrevet av

Investeringsdirektør renter
Nils Hast er utdannet sivilingeniør ved Kungliga Tekniska Høgskolan i Stockholm.

Meld deg på våre nyhetsbrev

Hold deg oppdatert på hvordan det går med fondene dine, hvordan vi jobber for å gi deg best mulig avkastning, samt få noen nyttige sparetips på veien.