Nå stiger rentene

Forventingen om rente- og børsfall, som følge av Donald Trumps valgseier slo feil. Markedene åpnet riktignok kraftig ned på nyheten, men nedgangen ble i løpet av kort tid reversert og snudd til oppgang på de fleste av verdens børser.

Nå stiger rentene. Først og fremst i USA, men det sprer seg. Også i Europa og Norge har rentene steget kraftig de siste dagene. Amerikansk 10-års statsrente passerte 2 % for første gang siden januar, men det stoppet ikke der. For øyeblikket ligger den på 2,15 %, omtrent 30 basispunkter – eller 0,3 prosentpoeng høyere enn før Trump vant presidentvalget. Amerikanske 10-års statsobligasjoner er ned rundt 3 % den siste uken.

Diagram: Utviklingen i 10–års amerikansk statsrente det siste året.

Utviklingen i 10-årig amerikansk statsrente siste måned

Er Donald Trump skyld i renteoppgangen?

De store bevegelsene vi har sett de siste dagene skyldes nok forventninger til Trumps politikk. Markedet tror på en ekspansiv finanspolitikk, skattekutt og mer bruk av penger, noe som igjen gir høyere inflasjon og høyere renter.

Internasjonalt begynte rentene å stige før presidentvalget. Allerede i oktober var det en klar renteoppgang. Inflasjonen i USA og Europa stiger – riktignok fra lave nivåer, men tendensen er likevel tydelig. Dessuten stilles det spørsmål ved sentralbankenes evne og vilje til å fortsette stimulansetiltakene, som holder rentene nede. Med renter på historisk lave nivåer kan det gå fort når forventingene om stigende inflasjon kommer.

Hva med rentene i Norge?

Norske renter har også steget den siste tiden. Sentralbanken uttrykte allerede i september at rentebunnen i Norge sannsynligvis var nådd. Inflasjonen er trolig på vei ned, men er fortsatt over Norges Banks inflasjonsmål på 2,5 % årlig. Etter svak vekst i norsk økonomi de siste årene ser Norges Bank nå tegn til at økonomien går i positiv retning.

Skrevet av

Senior porteføljeforvalter
Hun er utdannet sivilingeniør fra NTNU, og har i tillegg gjennomført AFA-studiet og oppnådd en MBA i Finans ved NHH.

Meld deg på våre nyhetsbrev

Hold deg oppdatert på hvordan det går med fondene dine, hvordan vi jobber for å gi deg best mulig avkastning, samt få noen nyttige sparetips på veien.