Vi går mot strømmen

ODIN gjør egne analyser, tar sine egne beslutninger og er villige til å gå mot strømmen.

ODIN gjør egne analyser, tar sine egne beslutninger og er villige til å gå mot strømmen. Sir John Templetons prinsipper for gode investeringer på lang sikt er å kjøpe når pessimismen rår, og selge når optimismen er stor.* Det er ofte enklere sagt enn gjort. Det er vanskelig å kjøpe aksjer når andre er negative og selger seg ut. I ODIN lytter vi ikke bare til analytikere rundt oss. Det viser våre kjøp i Oriflame. Om det er vi eller den negative analytikerskaren som får rett på lang sikt vil tiden vise.

Geopolitisk uro, makro- og sektormessige utfordringer skaper interessante muligheter for å kjøpe kvalitetsselskaper til en attraktiv pris. Atlas Copco er et eksempel på det fra i fjor. Da kjøpte vi oss opp i selskapet var nyhetsstrømmen rundt gruveindustrien veldig negativ. Vi valgte å fokusere på selskapet og dets fundamentale utvikling. Når aksjekursen til slutt kom ned på et nivå som var «spiselig» sett fra ODINs filosofi handlet vi.

Oriflames forretningside bygger på salg av sminke og hudpleiepreparater. Selskapet har mer enn 1000 produkter i sortimentet. Salget skjer gjennom uavhengige konsulenter som søker opp kundene via sosiale medier eller andre kanaler. De har virksomheter i mer enn 60 land og totalt mer enn 3 millioner konsulenter som markedsfører og selger produktene.

Upopulær aksje
Urolighetene i Ukraina og Russland har gjort at den siste tiden har vært tøff for selskapet. Dette har igjen ført til at færre ”aktive” konsulenter markedsfører og selger produktene og det har igjen resultert i en nedgang i salget. Selskapet straffes også av ugunstige valutasvingninger på grunn av urolighetene. Det gjør at salget har en samlet tilbakegang på 14 prosent per halvårsskiftet 2014.

Vi kan konstatere at urolighetene har gjort at Oriflame er en av Stockholmsbørsens mest upopulære aksjer. ODIN går mot strømmen og har ved flere anledninger i løpet av nedgangen kjøpt aksjer for å bygge en eierposisjon i selskapet. «ODIN er en utpreget verdiinvestor. Det betyr at vi i mange tilfeller, bygger opp eierposisjoner i selskaper, i løpet av nedgangsperioder i aksjemarkedet. På samme måte selger vi posisjonene igjen til når det er oppgang», sier Vegard Søraunet, forvalter for ODIN Sverige.

Langsiktig strategi
Vi har en langsiktig strategi for eierandelene i Oriflame, og vår investeringshorisont er tre til fem år. Vi tror at selskapet igjen kommer til å fortsette å vise en solid vekst i Asia, Afrika og Latin Amerika hvor nesten halvparten av konsulentene jobber. Det er fra disse områdene omtrent en tredjedel av selskapets overskudd kommer. Ser vi på selskapet i et lengre perspektiv har de hatt to-sifret salgsvekst i 25 år selv med vekstproblemer under russlandskrisen i 1998-1999. De siste årene har veksten for selskapet uteblitt som følge av økt konkurranse og makroøkonomisk uro i Russland. Oriflame har imøtegått problemene i Russland med kostnadskutt, nye produkter med høyere marginer og endret insentiver for selgere slik at de satser på færre, men mer effektive konsulenter. I tillegg har de bygd en ny fabrikk i Russland som skal produsere lokalt. Dette vil bety at de blir mindre utsatt for valutasvingninger, reduserte importtoller og mindre risiko for å bli utsatt for eventuelle sanksjoner.

Oriflame overrasket samtlige analytikere da de presenterte sitt kvartalsresultat i forrige uke. Salget i Russland går riktignok tilbake, men mye mindre enn forventet. Totalt sett konkluderte rapporten med at veksten i vekstmarkeder kompenserer for nedgangen i Russland. Vi synes at mange av utfordringene i Oriflame håndteres bra av ledelsen og de iverksetter de tiltakene som er nødvendig. Mye negativt er allerede tatt høyde for i aksjekursen, og om de eksterne faktorene forbedres kan aksjen overraske positivt, avslutter Vegard Søraunet.

* «Templeton’s 22 Principles for successful Investing» –Sir John Templeton

Skrevet av

Meld deg på våre nyhetsbrev

Hold deg oppdatert på hvordan det går med fondene dine, hvordan vi jobber for å gi deg best mulig avkastning, samt få noen nyttige sparetips på veien.