Sparemyte: Det er vanskelig å få pengene ut av fond

Det sirkulerer en del myter rundt dette med sparing i fond. Vi i ODIN ønsker å avkrefte noen av disse da misoppfatninger ofte ikke fører noe godt med seg. Fondssparing hos oss er folkesparing.

[vippy id=»7760″ width=»806″ height=»453″]

Sparer du i våre fond er det ingen bindingstid, og heller ingen gebyrer ved kjøp eller salg av fondsandeler. Derfor kan du når som helst velge å selge andelene dine, og det tar bare 2-3 dager før pengene er på konto. Det er imidlertid viktig å huske på at sparing i fond bør være langsiktig, så vi anbefaler alle å ha en plan når du sparer i fond. På den måten blir det også enklere å finne ut hvilket fond som passer deg best.

Skal du spare langsiktig, mener vi det er viktig å velge et bredt fond som sprer risikoen. Om du ønsker å spare i aksjefond anbefaler vi ODIN Aksje, og om du ønsker lavere risiko er våre kombinasjonsfond gode alternativer. Når du har bestemt deg for hvilket fond du skal spare i, bør en forsøke å gjøre det vanskeligste av alt – nemlig å sitte i ro.

Hold deg til planen

Vi vet at aksjemarkedet vil svinge i verdi, og sitter du i aksjefond kan verdien fra tid til annen falle. Feilen mange gjør når markedet faller er at man blir skremt og ønsker å selge seg ut, og derfor bryter den opprinnelige planen. Gjennom fond i ODIN vet du at aksjene du sitter på representerer eierandeler i bedrifter med gode framtidsutsikter, og bratte markedsfall bør ikke gjøre deg urolig. I slike tilfeller hvor kursene faller, er kunsten å sitte rolig, eller til og med kjøpe flere fondsandeler, selv om alle andre gjør det motsatte. Dette fordi du får eierandeler i kvalitetsselskaper til en lavere pris.

Å følge med på fondskursene hver dag kan være med på å gjøre oss mer kortsiktige. Om det hadde stått et nytt skilt utenfor inngangsdøra med dagens markedspris på boligen din hver gang du kom hjem, hadde du før eller siden solgt boligen din, enten i eufori over sterk prisoppgang de siste månedene eller i redsel for fortsatt prisnedgang. Med langsiktig sparing er det ofte slik at jo mer du snur og vender på porteføljen, jo dårligere blir resultatene.

Som fondssparer bør du derfor øve på hvordan du skal handle om verdien på fondet ditt faller mye på kort tid. Gjennom å lage en plan for sparingen, og tenke gjennom hvordan du reagerer under stress og bratte aksjemarkedsfall, står du mye bedre rustet til å takle svake perioder. God trening kan gjøre at du snur kortsiktig støy rundt aksjer til din favør og unngår overilte handlinger.

Velg uttaksavtale

Plutselig er dagen her da du skal begynne å nyte godt av pengene du har investert hos oss i ODIN. Med en uttaksavtale kan du leve av sparingen, samtidig som du sparer videre. Ved å sette salg av fondsandeler i system har ODIN lagt til rette for at du enkelt kan bruke av fondssparingen din. Med en uttaksavtale tar du bare ut en viss mengde penger fra sparingen, mens resten nyter godt av den langsiktige verdiskapingen i selskapene.

Sjekk ut hva du kan ta ut her

Skrevet av

Victoria Nyhus Terjesen

Formuesforvalter

Meld deg på våre nyhetsbrev

Hold deg oppdatert på hvordan det går med fondene dine, hvordan vi jobber for å gi deg best mulig avkastning, samt få noen nyttige sparetips på veien.