Hva skal du bruke skatte- og feriepengene dine på?

Når feriepengene og skattepengene kommer samtidig brenner det godt i lommeboken, og det er fort gjort å svi dem av på ting du ikke trenger. Hold heller hodet kaldt selv om det er varmt i dag - det får du igjen for i morgen.

I disse dager får 75 prosent av skatteytende nordmenn tilbake til sammen 30 milliarder kroner på skatten. Som om ikke det var nok får alle som betaler skatt utbetalt 135 milliarder kroner i feriepenger.

Selvsagt kan du unne deg noe ekstra når kontoen plutselig viser mange tusen kroner mer enn vanlig. Men hva bør du bruke pengene på? Og hva bruker andre dem på?

Vi sparer mindre og bruker mer

En undersøkelse foretatt av Respons Analyse for SpareBank 1 viser ikke overraskende at tre av fem bruker mesteparten av feriepengene på nettopp ferier. To av fem vil bruke dem til å spare, og én av fem vil betale litt ekstra på gjeld.

Den samme undersøkelsen viser at det fra 2015 til 2016 har vært en dreining med hensyn til hvordan vi bruker skattepengene:

Dette gikk skattepengene til i 2015 Dette går skattepengene til i 2016
1. Spare i aksjefond

2. Betale regninger

3. Nedbetale gjeld

4. Spare i bank

5. Reise og ferie

6. Forbruk

1. Betale regninger

2. Reise og ferie

3. Nedbetale gjeld

4. Forbruk

5. Spare i aksjefond

6. Kjøpe andre varer

group of happy girls or women smiling and carrying shopping bags isolated over a white background

Å prioritere betaling av regninger, forbrukslån og gjeld er smart. Det som derimot ikke er så smart er å prioritere forbruk fremfor sparing. Og det gjelder ikke bare å spare – du må gjøre det på riktig måte.

Start fondssparingen i dag!

Hvis du allikevel ikke hadde regnet med skattepenger – er det ikke da bedre å spare dem?

Fordelene med å spare i aksjefond er mange, men den umiddelbare effekten er at du får en buffer for uforutsette utgifter. Fondssparing er for alle, så om du setter inn 1000 eller 10 000 er ikke det viktigste. Det viktigste er at du kommer i gang før pengene forsvinner ut igjen.

Da kan du allerede nå begynne å spare til noe du virkelig ønsker deg, som en luksusferie eller jorden rundt-reise om noen år. Eller du kan spare til pensjonen din, til barna eller barnebarna.

 

Vi i ODIN ønsker deg en riktig god sommer!

Meld deg på våre nyhetsbrev

Hold deg oppdatert på hvordan det går med fondene dine, hvordan vi jobber for å gi deg best mulig avkastning, samt få noen nyttige sparetips på veien.