ODIN Sverige i 10.000: Derfor har avkastningen vært eventyrlig

Fondet ODIN Sverige har oppnådd ufattelige 10 000 prosent avkastning – som tilsvarer 100 ganger pengene – i perioden 1994-2021.

ODIN Sverige har hatt en eventyrlig avkastning siden fondet ble lansert for 27 år siden. Nøkkelen til suksess? «Å eie selskapet for alltid».

10 000 prosent. Det høres ut som et fantasitall, men det er faktisk helt reelt. ODIN Sverige har hatt en stabilt høy avkastning helt siden den spede begynnelsen i 1994. Faktisk har den gjennomsnittlige årlige avkastningen vært på hele 19,3 prosent (fondets referanseindeks OMSXSB Cap GI, har gitt en avkastning på 13 prosent gjennomsnittlig årlig).

ODIN Sverige er det andre fondet i Europa som har klart å passere 10 000 prosent i avkastning.

Prøv ODINs avkastningskalkulator og se utviklingen med egne øyne

100 000 kroner ble til 11,5 millioner kroner

La oss se litt nærmere på tallene. At fondet har hatt en avkastning på 10 000 prosent betyr enkelt og greit at du har fått 100 ganger pengene, det vil si startkapitalen din pluss 100 ganger til.

Se for deg at du satte inn 100 000 kroner i ODIN Sverige C den 31. oktober 1994. Du lot pengene stå til 31. august 2021. Da hadde pengene dine vokst til svimlende 11,5 millioner kroner. Det er litt av en reise. Hvis du hadde investert det samme beløpet i fondets referanseindeks (OMXSB Cap GI) i samme tidsperiode, ville du hatt 2,6 millioner, sier Jonathan Schönbäck.

Langsiktig verdiskaping er nøkkelen

Langsiktighet har vært og er helt avgjørende for å få den utrolige avkastningen ODIN Sverige.

Når våre forvaltere Jonathan Schönbäck og Hans Christian Bratterud og analytiker Carolina Elvind investerer i et nytt selskap, er tanken alltid at de vil eie selskapet for alltid.

Teamet er tydelige på at det er den langsiktige verdiskapingen som er viktig, ikke hvordan siste kvartal har gått. Verdiskapingen skjer i selskapene over lang tid, ikke i de daglige bevegelsene i aksjekursene.

Forvalterteamet for ODIN Sverige: F.v. Carolina Elvind, Jonathan Schönbäck og Hans Christian Bratterud

Menneskene skaper avkastningen

ODIN Sverige prøver å finne de beste bærekraftige kvalitetsselskapene uansett størrelse, noe som ikke bare gir en bedre spredning av risiko, men også bedre muligheter til å lykkes over tid.

– Det er viktig å forstå at avkastningen ikke er noe vi i ledelsen eller aksjekursene skaper, men menneskene i selskapene vi investerer i. Dedikerte ansatte på verkstedsgulvene, ansatte ute i butikkene og kontorene, ledet av erfarne og gode lederteam og engasjerte eiere, forklarer ODIN Sverige-forvalter Hans Christian Bratterud.

Sunn bedriftskultur

Det vanskelige er å kunne finne de bærekraftige kvalitetsselskapene, investere i dem og deretter sitte som eiere i lang tid.

– Det er nesten umulig å betale for mye for en aksje dersom selskapet har et ekstraordinært godt lederteam. Hvis selskapet har en bærekraftig, sunn bedriftskultur kaster de ikke bort ressurser, og får dermed god avkastning på kapitalen. Vår sterke fokus på bedriftskultur gjør oss ganske unike, sier Jonathan Schönbäck, som er ansvarlig forvalter.

ODIN-modellen tåler tidens tann

I turbulente perioder har fondet også hatt negativ avkastning, og stemningen blir mer nervøs. Vår investeringsfilosofi, ODIN-modellen, blir satt på prøve. Og det er netopp i slike perioder det føles ekstra bra å kunne føle seg trygge med de selskapene vi har investert i, i følge Bratterud:

– Vi ser verdien av det langsiktige perspektivet – hvis vi har kjøpt et bærekraftig kvalitetsselskap som vi har analysert grundig, vil det selskapet sannsynligvis komme gjennom krisen, sier Hans Christian Bratterud.

Bærekraft er en integrert del av analysen

– Bærekraft er en svært integrert del av vår analyse. Du kan ikke investere langsiktig uten å ta hensyn til bærekraft. Som aktive og langsiktige investorer er det svært viktig at selskapene vi investerer i har en bærekraftig forretningsmodell med godt eierskap og god forvaltning. Etter vår mening gjør nesten alle våre selskaper det bra, og vi ser at de tar miljø- og samfunnsansvar ekstremt alvorlig, sier analytiker Carolina Elvind.

Vi er også glade for å registrere at selskapene blir stadig flinkere til å rapportere om bærekraft – både når det gjelder karbonavtrykk og andre viktige ESG-faktorer.

Dette kan du lese mer om i ODINs bærekraftrapport for første halvår 2021.

Meld deg på våre nyhetsbrev

Hold deg oppdatert på hvordan det går med fondene dine, hvordan vi jobber for å gi deg best mulig avkastning, samt få noen nyttige sparetips på veien.