ODIN kåret til beste fondsselskap for aksjeforvaltning

ODIN vant prisen for beste fondsselskap for aksjeforvaltningen sin i Morningstar Fund Awards 2022.

ODIN ble kåret til vinner av beste fondsselskap for aksjeforvaltningen sin av Morningstar. Alexander Miller, investeringsdirektør i ODIN, trekker frem både et sterkt fjorår, men også at fondene har levert solid langsiktig avkastning, som årsaker til at vi gikk til topps.

Gjev pris

– Prisen for beste aksjeforvaltning i Norge gis på grunnlag av siste tre og fem års avkastning i ODINs aksjefond. Det inkluderer hvilken risiko som er tatt for å kunne skape den gode avkastningen i fondene. Dette er en gjev pris, og ikke noe som gis til forvaltere som tilfeldigvis hadde flaks og hadde et godt år, understreker Miller.

I begrunnelsen skriver Morningstar at ODIN kan vise til god risikojustert avkastning for sine aksjefond.

– Hele syv av åtte av ODINs aksjefond, som var med i grunnlaget for beregningen, kunne vise til fem-års avkastning blant øvre halvdel i sine kategorier, hvorav fire av fondene hadde avkastning blant de topp 20 prosent beste fondene.

ODIN kåret til beste fondsselskap for aksjeforvaltning

Alexander Miller, som er investeringsdirektør i ODIN, trekker frem både et sterkt fjorår, men også at fondene har levert solid langsiktig avkastning, som årsaker til at ODIN gikk til topps i Morningstar Fund Awards 2022.

Vinneroppskriften

– Vinneroppskriften er nok at vi er veldig disiplinerte i forhold til vår anerkjente investeringsfilosofi. Vi holder oss til det vi skal, og lar oss ikke friste til å gjøre noe annet. Derfor handler det vel så mye om hva vi ikke gjør i forvaltningen av fondene våre, sier Miller.

Vi prøver aldri å tilpasse oss hva vi tror kommer til å skje i aksjemarkedet.

Langsiktig eier i bærekraftige kvalitetsselskaper

– Vi har veldig lav turnover i fondene våre. Det vil si at når vi først kjøper et selskap til ett eller flere av fondene, så eier vi det vanligvis lenge, forklarer Miller.

ODINs fond investerer i det vi kaller bærekraftige kvalitetsselskaper. Det vil si selskaper med dyktig ledelse, som drives godt og har sterke markedsposisjoner.

– Vi er også opptatt av at selskapene kan vokse lønnsomt, og vi er opptatt av at selskapene vi eier kan bidra til å gjøre verden til et litt bedre og mer bærekraftig sted. I tillegg styrer vi unna selskaper med mye gjeld, og som ikke har etablerte forretningsmodeller.

Langsiktighet

Det er hyggelig at forvalter-teamet i ODIN får anerkjennelse for det gode arbeidet som gjøres. Samtidig er nok flere litt nervøse om dagen, etter at Russland invaderte Ukraina sist torsdag.

– Krig er alltid grusomt, og mine tanker går til folket i Ukraina. Samtidig er det jobben min å fokusere på finansmarkedene. Historien tilsier at markedet ofte overreagerer i forbindelse med slike konflikter, og vi tenker at dette kan være en god kjøpsmulighet, sier Miller.

– På samme måte som vi er langsiktige i forvaltningen, tror jeg kundene går glipp av mye avkastning ved å prøve å være smarte, gjennom å selge seg ut, for så å prøve å kjøpe seg inn igjen. Det beste man kan gjøre er å være langsiktig. Det er spesielt viktig å huske når verden kan se ut til å falle fra hverandre, avslutter han.

Meld deg på våre nyhetsbrev

Hold deg oppdatert på hvordan det går med fondene dine, hvordan vi jobber for å gi deg best mulig avkastning, samt få noen nyttige sparetips på veien.