ODIN Eiendom fyller 20 år!

Eiendomsfondet vårt ODIN Eiendom ble opprettet 24. august 2000, og har levert solid avkastning til kundene våre siden den gang.

Nordisk eiendom er en investeringsklasse som står hjertet nær hos mange. Siden oppstarten for tjue år siden har ODIN Eiendom vært et godt alternativ for alle som ønsker å investere i eiendomssektoren på en enkel, kostnadseffektiv og trygg måte. Samtidig har avkastningen i fondet vært god – det har steget rundt 1 600 prosent siden start!

Det betyr at om du hadde investert 100 000 kroner i ODIN Eiendom fra begynnelsen 24. august 2000, så ville du hatt cirka 1,7 millioner kroner i dag tjue år senere. Hvis du i stedet hadde satt pengene i banken vill du hatt knappe 181 000 kroner. Det er vel 1,5 millioner mindre enn om du i stedet investerte pengene i 20-års jubilanten vår.

ODIN Eiendom fyller 20 år

Hva eiendomsselskapene betaler for finansieringen har stor betydning for sluttresultatet, ettersom selskapenes belåningsgrad utgjør en stor del av verdiene, forklarer Nils Hast, som er ansvarlig forvalter for ODIN Eiendom.

Eiendomsselskaper er ikke som vanlige “aksjer”

Børsnoterte eiendomsselskaper er en spennende investeringsklasse, og kjennetegnes typisk av forutsigbar, stabil og god inntjening, forklarer Nils Hast som er ansvarlig forvalter av ODIN Eiendom.

– Selv om du eier et bygg i stedet for for eksempel å produsere varer, så er det visse ting som er likt. Men både inntekts- og risikoprofilen er ulik, sammenlignet med mer tradisjonelle selskaper, som folk vanligvis tenker på når du snakker om “aksjer”. For eksempel pleier jeg å si at eiendom er tryggere enn vanlig aksjefond, fordi du her har en stor del av verdiene i «harde verdier», som bygninger og tomter, og ikke bare i form av fremtidig inntjening, forteller Nils.

Finansieringen er viktig i eiendom

– Hva eiendomsselskapene betaler for finansieringen har stor betydning for sluttresultatet. Selskapenes belåningsgrad utgjør nemlig en stor del av verdiene. Så en prosent fra eller til på renten de betaler for å låne penger betyr mye for et selskaps lønnsomhet frem i tid. Det er derfor viktig å ha kontroll på finansieringen – det er da som en forsikring i nedgangstider.

Ekte aktiv fondsforvaltning

Alle fondene våre forvaltes etter ODIN-modellen, også ODIN Eiendom. Dette er arbeidsmetoden vår for å finne de beste selskapene, hvor fokus er på solide selskaper med dyktig ledelse som kan kjøpes til en fornuftig pris.

– Vi investerer i eiendomsselskaper som gjennom historien har bevist med å levere gode tall, som skaper verdier og som har god ledelse. Det er mange gründere i eiendomssektoren, for eksempel Olav Thon og Christian Ringnes i Norge, men også i Sverige, hvor du finner de fleste av de børsnoterte nordiske eiendomsselskapene fondet investerer i, sier Nils.

Nordisk eiendom og ODIN-modellen

Med en gründer i spissen får du også en merittliste.

– Da ser du hvem som har vært flink med prosjektene, som er viktig for å få vekst, og hvem som har vært flink med finansieringen, for å få god lønnsomhet og fornuftig håndtering av risiko for å kunne møte dårlige tider. Alt som skal til for å lykkes med å bygge og drive et solid eiendomsselskap over tid, egentlig. Vi bruker ODIN-modellen for å observere dette, og finansielle nøkkeltall for å underbygge, for å gi et riktig bilde av selskapet.

Metoden vår er velprøvd. For eksempel ble ODIN Eiendom nylig kåret til beste fond i sin kategori for siste 3, 5 og 10 år i Europa, av internasjonale Refinitive Lipper Fund Awards.

Hvem passer ODIN Eiendom for?

Et eiendomsfond som ODIN Eiendom er for de fleste den enkleste og mest kostnadseffektive måten å investere i eiendom på.

– Fondet er for deg som ønsker å investere i eiendom, men som ikke vil ha arbeidet med å ha leietakere. Du får også en bedre spredning på eiendomsinvesteringen, enn om du kjøper utleiebolig. Så hvis en av fondets investeringer ikke går som planlagt, vil det ikke ha så mye å si. Hvis det skulle skje med en utleiebolig kan det derimot bli et stort problem for deg, sier Nils.

Mer kundevennlig enn eiendomssyndikater

Siden fondet er et såkalt UCIT aksjefond, som er den vanlige typen, stiller det daglige kurser.

– ODIN Eiendom er altså ikke som eiendomssyndikater, hvor du ikke kan selge før en viss tid uten at det utløser gebyrer som ødelegger avkastningen din. Her får du i stedet fleksibiliteten til å handle ut i fra hva som passer deg og din situasjon.

Fondet som går sin egen vei

Når du vurderer å investere i bransjefond, som eiendomsfond, er det en fordel å velge et fond som ikke svinger i takt med de andre fondene du eier. I så fall kan du få fordeler som ekstra avkastning ved å rebalansere, og du kan i tilfeller se porteføljen din falle mindre enn ellers under et børsfall.

– ODIN Eiendom svingte for eksempel spesielt forskjellig fra norske og globale aksjer, samt aksjer notert i fremvoksende markeder, som India, fra 1. august 2014 til 31. juli 2019. Helt annerledes er det ikke alltid. Men fondet har i perioder steget selv om andre markeder har vært flate, eller til og med falt.

Det vil si at fondet ikke svinger i takt med resten av aksjemarkedet. Og det, sammen med muligheten for høyere avkastning, gjør ODIN Eiendom spesielt attraktivt å ha i en portefølje sammen med andre fond, avslutter Nils entusiastiskt.

Trykk her for å lese mer om ODIN Eiendom.

Meld deg på våre nyhetsbrev

Hold deg oppdatert på hvordan det går med fondene dine, hvordan vi jobber for å gi deg best mulig avkastning, samt få noen nyttige sparetips på veien.