Nicolay skjøt blink i sin første jobb

Hvordan er det å komme på sin første “ordentlige” jobb rett fra skolebenken? Hva består hverdagen av? Og - hva er likhetene mellom aksjeanalyse og skiskyting?

25-åringen Nicolay Mylén er et av de ferskeste tilskuddene hos ODIN. For to år siden begynte han som analytiker, og den jobben har han fremdeles. Men frøet til karrieren ble sådd for mange år siden i barndomshjemmet i Asker.

– Jeg har hatt interesse for aksjer siden jeg var 12-13 år, og det var farfaren min som introduserte meg for dette. Det gjorde at jeg ganske tidlig visste hva jeg ville jobbe med.

Var med i ungdoms-OL

Som vi alle vet – én ting er målet, en annen ting er veien dit. For Nicolay var det en annen karriere som i mange år gikk hånd i hånd med drømmen om en jobb innen finans.

– Jeg startet også med skiskyting i 12 års alderen. Allerede da jeg var 16 flyttet jeg hjemmefra og til Geilo for å starte på Norges Toppidrettsgymnas slik at jeg kunne trappe opp satsingen. Etter tre år der dro jeg videre til Lillehammer for å ta en bachelor i økonomi og administrasjon samtidig som jeg fortsatte med skiskyting.

– Hvor god var du?

– Under 2008-09 sesongen vant jeg tre norgescuprenn for min aldersklasse som var menn 19 år, og det gjorde at jeg var en av tre mannlige skiskyttere fra Norge som var med i ungdoms-OL i Polen i 2009. Det var karrierehøydepunktet selv om jeg ikke gjorde det så veldig bra: Jeg endte på 19. og 23. plass på grunn av dårlig skyting.

Nicolay kan også slå i bordet med å ha konkurrert mot Johannes Thingnes Bø. Men der sistnevnte ble verdensmester i skiskyting, valgte Nicolay å bli “verdensmester i fondsforvaltning” isteden.

– Jeg hadde to tøffe år da jeg flyttet til Lillehammer og fant ikke helt ut av det med skiskytingen. Så da valgte jeg å legge geværet og skiene på hylla og satse på en karriere i finans isteden.

skiskytingungdomsol

ODIN var førstevalget

Den samme sommeren Nicolay fikk bachelorbeviset i hånden hadde han praksisplass i et nystartet norsk forvaltningsselskap, og da høsten kom tok han fatt på siste del av utdannelsen sin: Master i finans ved Cranfield School of Management i England. Det er med andre ord ingen tvil om at dette er en ambisiøs ung mann som vet hva han vil.

Det Nicolay også visste var at han ville jobbe for ODIN.

– Det er mange steder man kan jobbe med finans, men jeg synes det er mest interessant å sitte der investeringsbeslutningene blir tatt. I tillegg var jeg enig i investeringsfilosofien før jeg søkte, så det var perfekt match.

– Og ODINs investeringsfilosofi er?

– Fokus nummer en er at vi ser på aksjer som eiendeler i selskaper. Nummer to er at vi er langsiktige fordi aksjene på lang sikt reflekterer utviklingen i de underliggende selskapene. Nummer tre er at vi streber etter å kjøpe kvalitetsselskaper – det vil si de med høy avkastning på kapitalen, som typisk har konkurransefortrinn og vekstmuligheter – til en riktig eller lav pris.

En analytikers hverdag

En typisk dag for Nicolay består av å lese alt fra relevante bøker og aviser, til rapporter fra selskaper og analyser fra meglerhusene.

– I tillegg er det å ha møter med både analytikere, selskaper og internt der vi diskuterer investeringscase. All denne informasjonen brukes til å underbygge antakelsene i selskapsmodellene vi har. Vi regner på verdien til selskapene – både for å holde oss oppdaterte på de vi er medeier i, og de vi vurderer å kjøpe oss inn i. Så går det også noe tid til å lage kundepresentasjoner.

Nico i trappen

Det handler om å treffe blink

Nicolay nevnte viktigheten av å holde seg oppdatert. Både på selskapene ODIN er medeier i, og som de vurderer å kjøpe seg inn i. Hvorfor har ODIN denne tette oppfølgingen, der de blant annet er representert i styre og stell i flere av selskapene de har investert i?

– Det er viktig for oss å være aktive eiere og forstå selskapene bedre, slik at vi i større grad kan gjøre antagelser om fremtiden. Dette gjør vi for å finne de beste investeringene – som jo vil skape mer avkastning for kundene våre .

Den unge analytikeren forteller at han ser flere likheter mellom jobben og skiskytingen, og at han har tatt med seg mange lærdommer fra skisporet og standplass inn i karrieren. Stikkord er å treffe blinken, ha god utholdenhet og kunne stå på til siste slutt.

– Begge deler er konkurranser: Du blir hele tiden målt mot andre, og man må jo være både tålmodig og langsiktig. I skiskyting nytter det ikke å trene bra i en uke – du må trene godt over mange år for å bli god, og du vil ikke alltid se resultatene med en gang. Det samme gjelder for forvaltning – du trenger erfaring for å lykkes, og når du analyserer et selskap kan det ta tre til fem år før du vet om du har truffet blink . Da lønner det seg å ha gjort jobben ordentlig.

– Er dette drømmejobben din?

– Ja, jeg vil si det. Som jeg nevnte tidligere har jeg hatt lyst til å jobbe med dette siden jeg var liten gutt – og nå er jeg her, avslutter en fornøyd Nicolay.

 

 

Meld deg på våre nyhetsbrev

Hold deg oppdatert på hvordan det går med fondene dine, hvordan vi jobber for å gi deg best mulig avkastning, samt få noen nyttige sparetips på veien.