Ned nå, opp senere

Oljeprisen tok enda dykk fredag, og har nå falt 30 prosent fra i sommer. Lars Mohagen, porteføljeforvalter for ODIN Offshore og ODIN Maritim kommenterer saken.

Oljemarkedet er preget av svakere etterspørsel i kombinasjon med stor produksjon fra Nordsjøen og fra amerikanske skiferolje.

Fredag ettermiddag lå på prisen på Nordsjø-olje på 78 dollar per fat. Spenningen er stor foran OPEC-møtet, møtes den 27. november; vil noen av landene redusere sin produksjon for å stanse prispresset? Det internasjonale energibyrået, IEA, tror ikke det, skal vi tro deres ferske månedsrapport om oljemarkedet. IEA skriver at oljeprisen fortsatt vil være under press også i første halvdel av 2015.

For offshore- og oljeservice-sektoren er prisfallet negativt da investeringsbudsjetter reduseres med påfølgende lavere etterspørsel for service-selskapene, forklarer Lars Mohagen, men legger til at mye negativt allerede er diskontert i aksjekursene etter store kursfall for mange selskaper.

«Skiferolje-boomen i USA fortsetter. Mange av disse produksjonsområdene er fortsatt lønnsomme til tross for oljeprisnedgangen. Vi tror produksjonen antagelig kommer til å fortsette å øke, men i lavere takt» sier Mohagen videre.

Han tror aktiviteten relativt sett opprettholdes best for de amerikanske serviceselskapene på grunn av stadig stigende behovet for tjenester og at disse således rammes minst av oljeprisfallet og de reduserte investeringene. I ODIN Offshore utgjør disse selskapene i overkant av 40 prosent av porteføljen.

«Fallende oljepris gir selskapene incentiv til kostnadstilpasning og økt dynamikk, og vil antageligvis medføre økt konsolidering i oljeserviceindustrien» poengterer Mohagen.

Noe kan allerede være på gang. Rykter i markedet torsdag om et oppkjøp av Baker Hughes fra Halliburton sendte førstnevntes aksje opp 15 prosent. En eventuell konsolidering av disse spillerne vil skape en ny amerikansk oljeservicegigant og gi store synergier. Begge selskapene er blant ODIN Offshore største investeringer.

IEA påpeker at investeringskuttene i oljeindustrien vil påvirke det langsiktige tilbudsbildet. Prisen for Brent-olje frem i tid ligger (i 2020) på nærmere 90 dollar per fat.

Skrevet av

Meld deg på våre nyhetsbrev

Hold deg oppdatert på hvordan det går med fondene dine, hvordan vi jobber for å gi deg best mulig avkastning, samt få noen nyttige sparetips på veien.