Makrokommentar: Ny måned med oppgang

De amerikanske og britiske aksjemarkedene utviklet seg positivt i april, med oppgang mellom 2 og 5 prosent, avhengig av hvilken indeks man ser på.

Markedsvolatiliteten, altså svingningene i finansmarkedet målt ved «fryktindeksen» VIX, har falt litt videre, noe som indikerer økt risikovilje blant investorer i finansmarkedene.

Fallhøyden har uten tvil blitt større, men forklaringene på vedvarende aksjeoppgang ligger i optimisme rundt gjenåpning etter korona-pandemien, Bidens enorme stimulansepakker, nullrentepolitikk, store mengder likviditet og rett og slett mangel på andre investeringsalternativer enn aksjer.

Etter en tredobling av den amerikanske 10-års statsrenten siden sommeren 2020, riktignok fra et lavt nivå, falt amerikanske renter litt tilbake i april. I eurosonen har man lenge slitt med svak vekst og svak inflasjon, og den europeiske sentralbanken bidrar til å holde lange renter nede, blant annet ved å kjøpe lange obligasjoner i markedet.

Kredittmarginene holdt seg forholdsvis stabile gjennom april, både internasjonalt og i Norge.

Perioden med nullrente kan nærme seg slutten, selv om Norges Bank holdt renten uforandret på null prosent på sitt rentemøte i starten av mai.

 

Les hele makrorapporten her>>

Skrevet av

Senior porteføljeforvalter
Hun er utdannet sivilingeniør fra NTNU, og har i tillegg gjennomført AFA-studiet og oppnådd en MBA i Finans ved NHH.

Meld deg på våre nyhetsbrev

Hold deg oppdatert på hvordan det går med fondene dine, hvordan vi jobber for å gi deg best mulig avkastning, samt få noen nyttige sparetips på veien.