Makrokommentar: Valg og virus preget oktobermarkedene

Det var en blandet utvikling i finansmarkedene i oktober. Smitteoppblomstring og usikkerhet rundt utfallet av valget i USA og hvilke markedsmessige konsekvenser ulike utfall ville få, har preget markedene.

Det var en blandet utvikling i finansmarkedene i oktober, med aksjeoppgang i India og Kina, men nedgang de fleste andre steder. Nedgangen var spesielt stor i Europa, hvor smitteoppblomstring igjen rammer markedene. Nye lockdowner vil ramme den økonomiske gjeninnhentingen og november ligger an til å bli en «nedstengt måned». Så er jo målet at dette får ned smitten såpass at man kan åpne litt opp igjen til jul.

For øvrig har det vært mye fokus på det amerikanske presidentvalget, hvor det var usikkerhet både rundt utfallet og rundt hvilke markedsmessige konsekvenser ulike utfall ville få. Aksjer falt i USA i oktober, men altså ikke så mye som i Europa. Mens den tyske Dax-indeksen falt over 9 prosent, var nedgangen i S&P 500 bare på 3 prosent. Oslo Børs falt 5,2 prosent, og oljeprisen falt fra 43 til 38 USD pr. fat sist måned. Den indiske BSE Sensex-indeksen var opp 4 prosent, og de kinesiske Shanghai- og Shenzhen-børsene steg henholdsvis 0,2 og 2,2 prosent i oktober. Markedsvolatiliteten, målt ved den amerikanske VIX-indeksen, steg noe, og er et tegn på høyere usikkerhet i finansmarkedene.

Les den ferske makrokommentaren her >>

 

Skrevet av

Senior porteføljeforvalter
Hun er utdannet sivilingeniør fra NTNU, og har i tillegg gjennomført AFA-studiet og oppnådd en MBA i Finans ved NHH.

Meld deg på våre nyhetsbrev

Hold deg oppdatert på hvordan det går med fondene dine, hvordan vi jobber for å gi deg best mulig avkastning, samt få noen nyttige sparetips på veien.