Makrokommentar: Comeback for aksjer i april

April var en eneste stor opptur i de globale aksjemarkedene, og spesielt amerikanske aksjer gjorde det bra.

Det er ingen tvil om at verdens sentralbanker har bidratt til å løfte stemningen i aksjemarkedet, gjennom massive pengepolitiske tiltak den siste tiden. Usikkerheten rundt spredningen av koronaviruset Covid-19 har blitt lavere, og markedsvolatiliteten har falt.

Etter betydelige fall de foregående to månedene, stabiliserte den amerikanske 10-års statsrenten seg i april, og var kun 0,03 prosentpoeng lavere ved utgangen av måneden enn ved starten. Den tyske tilsvarende renten falt 0,12 prosentpoeng, og var nede på -0,6 prosent i slutten av april.

Norsk økonomi har blitt rammet hardt av nedstengning og tiltak for å motvirke spredning av Covid-19, og det negative bildet forsterkes av at oljeprisen har falt mye og at den økonomiske utviklingen hos våre handelspartnere også er kraftig svekket. Sentralbanken senket renten to ganger etter ekstraordinære møter i mars; fra 1,5 til 0,25 prosent, og tidlig i mai overrasket Norges Bank markedet med enda et rentekutt. Styringsrenten ble da satt ned med et kvart prosentpoeng til, og dermed er renten helt nede i null for første gang i Norge noensinne.

Les den ferske makrokommentaren her >>

Skrevet av

Senior porteføljeforvalter
Hun er utdannet sivilingeniør fra NTNU, og har i tillegg gjennomført AFA-studiet og oppnådd en MBA i Finans ved NHH.

Meld deg på våre nyhetsbrev

Hold deg oppdatert på hvordan det går med fondene dine, hvordan vi jobber for å gi deg best mulig avkastning, samt få noen nyttige sparetips på veien.