Konfirmasjonsgaven som øker i verdi

Husker du hva du brukte konfirmasjonspengene dine til? Nå kan du gi en “sparegave” til konfirmanten din - som blir mer og mer verdifull etter hvert som årene går.

Uansett hva du brukte konfirmasjonspengene til har du kanskje tenkt i ettertid at det heller hadde vært smartere å spare dem.

Mai står for døren, og med det kommer sesongen for årets store begivenheter – deriblant konfirmasjon. Hele 50 000 blir borgerlig eller kirkelig konfirmert i år, og de fleste av dem har nok allerede begynt å spekulere i hva de får av mamma, pappa, besteforeldre og andre i familien.

Ikke sett pengene i banken
Det vanligste er å gi penger, som står for 94 prosent av gavebordet på konfirmasjonsdagen. Resten fordeler seg på blant annet bunad, smykker, musikkinstrumenter og moped.

Årets gjennomsnittskonfirmant kommer til å få nærmere 45 000 kroner, og omtrent halvparten av dette er fra foreldre og besteforeldre. En så stor skattefri sum rett i hånden er noe man kanskje får bare én gang i livet, og nettopp derfor er det viktig å holde hodet kaldt.

Penger er en super gave, men å bruke opp innholdet i én og én konvolutt eller putte dem i banken er en dårlig idé: Dagens lave rentenivå gjør at inflasjonen spiser opp rentene, og konfirmanten din ender faktisk opp med å tape på å ha pengene på konto.

Det beste er å sette konfirmasjonspengene inn i et aksjefond  – eller å gi et aksjefond i gave.

Du kan bestille gavekort på kundeservice@odinfond.no

ODINgavekortII

Fra aksjefond til leilighet
Litt skal en jo kose seg, så la oss si at man investerer 40 000 konfirmasjonskroner i ODIN Aksje, og i tillegg sparer  1 000 kroner i måneden.

Tall som er hentet fra ODINS Fondsveileder 19. april 2016 viser at etter 10 år, når konfirmanten er midt i 20-årene, har en samlet investering på 160 000 ført til at den forventede verdien av fondet er på omtrent 268 000 kroner. Det betyr at 108 000 kroner har kommet til “helt gratis”.

Hvis din håpefulle klarer å vente til 30-årsdagen, betyr de 40 000 kronene og den samme månedssparingen på 1000 kroner en investering på 220 000. Dette beløpet er forventet å mer enn doble seg på de 15 årene  og ha vokst til nærmere 467 000 kroner!*

Boligprisene vil sannsynligvis ikke synke fremover, så en slik sum vil være en god egenkapital til egen leilighet .

Lær barna om sparing
Det kan nok kanskje være både kjedelig og vanskelig for en konfirmant å planlegge både 10 og 15 år frem i tid. Du er forbildet for barnet ditt, så snakk om viktigheten av sparing og fortell gjerne at du skulle ønske du fikk en slik mulighet da du var konfirmant. Det gjør det enklere for barnet å sette i gang egen sparing.

Fortell også at jo tidligere sparingen starter, desto lettere er det å fortsette. Og jo mer barna vet om sparing tidlig i livet, desto lettere er det å få gode økonomivaner senere.

Vi ønsker dere en flott konfirmasjon!

 

* Til grunn for beregningene har vi blant annet lagt til Finansnæringens Fellesorganisasjon (FNO) anslag for fremtidig forventet langsiktig realavkastning for obligasjoner og aksjer (henholdsvis 2,7% og 5,0%), samt disse gruppenes forventede volatilitet (svingninger). Til avkastningen har vi lagt på en forventet langsiktig inflasjonstakt på 2%. Effekten av inflasjon og skatt er ikke tatt med i beregningene.

 

Meld deg på våre nyhetsbrev

Hold deg oppdatert på hvordan det går med fondene dine, hvordan vi jobber for å gi deg best mulig avkastning, samt få noen nyttige sparetips på veien.