Human factor

Gode selskaper bygges av dyktige mennesker. Dyktig ledelse er et av de viktigste kriteriene vi ser etter når vi gjør våre investeringer i ODIN.

Jeg leser for tiden boken Dream Big av Cristiane Correra. Boken forteller historien om Jorge Paulo Lemann fra Brasil. Lemann startet med to tomme hender og er i dag en av de største eierne i verdens ledende bryggeri AB Inbev. Med en formue på USD 32 milliarder er han er rangert som verdens 19. rikeste person.

Lemann fikk en god start med utdannelse fra Harvard i USA men allerede som 26 åring gikk han konkurs med sitt første forsøk på å starte meglerfirma. Motet var ikke borte og han startet på nytt.

Konkursen lærte Lemann at han måtte drive annerledes enn konkurrentene. Da måtte han bygge en kultur som skilte seg ut. Det gjorde han ved å rekruttere etter andre kriterier enn de meglerfirmaene han konkurrerte med. Mens konkurrentene ansatte velutdannede mennesker fra vel ansette familier ansatte Lemanns meglerfirma Garantia kun PSDs:

PSDs er en forkortelse for Poor, Smart and Deep Desire (to get rich).

Formelen virket og Garantia ble en suksess.

Lemann ville videre, og har siden investert i handelskjeder og den senere tid i bryggerier. Først kjøpte han Brahama, et lokalt bryggeri i Brasil. Brahama kjøpte deretter konkurrenten Antarctica og dannet Ambev. Deretter ble Inbev dannet ved at Ambev ble kjøpt av belgiske Interbrew. Lemann og hans partnere ble største individuelle eiere i Inbev. Neste trekk fra Lemanns side var Inbevs kjøp av Anheuser – Busch. Selskapet var at amerikansk ikon, best kjent for verdens største ølmerke Budweiser.

I et intervju ble Lemann spurt hva som var bakgrunnen for kjøpet av Anheuser – Busch. Lemanns svar var like klart som det var overraskende:

«I Inbev hadde vi så mange dyktige og dedikerte unge mennesker. Disse måtte vi gi nye utfordringer.»

Begrunnelsen var ikke synergier eller markedsmakt. Det var Inbevs bedriftskultur som skulle overføres til Anheuser – Busch. Lemann fikk rett. Kulturen fra Inbev ble overført til Anheuser – Busch. Deretter kom resultatforbedringene. Kjøpet var et stort løft for Inbev, men er blitt svært verdiskapende.

Historien viser at gode selskaper bygges av dyktige mennesker. Derfor er dyktig ledelse et av de viktigste kriteriene vi ser etter når vi gjør våre investeringer i ODIN.

«Good people, working together make the firm great» – Jorge Paulo Lemann

Skrevet av

Meld deg på våre nyhetsbrev

Hold deg oppdatert på hvordan det går med fondene dine, hvordan vi jobber for å gi deg best mulig avkastning, samt få noen nyttige sparetips på veien.