Dette sparer vi nordmenn til

Nordmenn er stort sett flinke til å spare, og vi gjør det helst gjennom å betale avdrag på egen bolig eller på høyrentekonto. Det flere kanskje burde gjort er å spare i aksje- og kombinasjonsfond.

For å sette fokus på nettopp dette kjørte ODIN konkurransen “Er du en heldig sparegris?” på Facebook og Instagram, der tre vinnere fikk en startkapital til fondssparing på 10 000 kroner hver. Det var enkelt å bli med – å svare på ett spørsmål var nok: “Hva er ditt sparemål og hvorfor?” Og da er det jo naturlig å spørre hvorfor det er viktig å sette seg sparemål?

– Det er fordi du får en bevissthet rundt sparingen din, den blir til noe konkret som forplikter. Hvis du har et mål med sparingen blir det mer motiverende å spare, sier Thomas Onseid, som er leder på kundeservice hos ODIN Forvaltning.

 Hva er det folk flest sparer til?

– Det er de klassiske utsagnene som går igjen: Bolig, hytte, ferier, pensjon, og sparing til barn og barnebarn. Så selv om det er noen som har mer spesielle ting som for eksempel en Ferrari som sparemål, erfarte vi gjennom konkurransen at de fleste sparer til det trauste, trygge og smarte.

bestefarbildeny

Fond som sparealternativ

En av årsakene til at ODIN arrangerte konkurransen var å kartlegge sparevanene våre, og samtidig pirre nysgjerrigheten for fond som et sparealternativ.

– Vi merker at mange opplever aksjemarkedet og det å spare i fond som skummelt. Det er det ikke. Vår jobb er å finne gode selskaper å investere i, selskaper som skaper vekst på kapitalen sin. Derved øker de sine verdier og verdiene for våre andelseiere, altså de som har fond hos oss. Det er folks sparepenger vi blir betrodd å investere, og det er noe vi tar på stort alvor.

Tenk langsiktig

Det er vanlig å spare på høyrentekonto, men ulempen er at den gir lav rente. Den årlige prisstigningen på varer, samt skatt, “spiser opp” avkastningen og gjør pengene dine mindre verdt når rentene er så lave som nå. Det er også vanlig å spare gjennom å betale avdrag på boligen sin, og det kan være smart. Det som er et problem er at mange går “all in” i boligen, og flere låner mer enn de burde gjort.

– Nå er lånerenten historisk lav, og når den stiger er det sannsynlig at boligprisene går ned. Det kan bli problematisk for de som har høy belåning. Mitt råd er derfor å ikke satse alt på en hest, altså boligen. Sprer du sparingen, sprer du risikoen.

Det er nettopp derfor fondsparing er lurt, og ifølge Thomas er langsiktighet alfa og omega.

– Det er selve nøkkelen til suksess ettersom en jevn sparing, for eksempel gjennom en spareavtale, vil jevne ut svingningene i markedet. Langsiktighet gjør at du kan stå gjennom en dårlig periode uten å måtte selge fondsandelene dine. Du bør utnytte den muligheten det lave rentenivået gir nå, for i fremtiden skal de mest sannsynlig opp igjen.

Å spare i fond er enkelt

 1. Lag et budsjett, slik at det blir lettere å få visualisert de unødvendige utgiftene du har, og heller kanalisere dette til sparingen. Bare uvanen med å kjøpe en kaffe på vei til jobb kan utgjøre mye per måned.
 2. Sett deg et konkret sparemål, slik at sparingen blir lettere å prioritere.
 3. Hvis du tror du kan opprettholde samme levestandard når du blir pensjonist som du har i dag uten egen sparing, tar du nok dessverre feil: Du kan snarere forvente å få halvparten av den inntekten du er vant til.
 4. I de siste årene har boliglånsrentene falt mye. Har du lån har du fått mer å rutte med i måneden. Bruk det til sparing.

Noen av svarene på “Hva er ditt sparemål og hvorfor”

 • Langsiktig sparing til barn og barnebarn og da er fond det beste alternativet.
 • Jeg vil investere i hverdagslykken da det er den man trenger mest.
 • Det vil være sparing til et bryllup med kvinnen jeg elsker.
 • Jeg sparer til bunad til kona. Ho fortjener å ha noe virkelig fint å ha på seg på høytidsdager, og samtidig slippe å fryse!
 • Lekeapparater på hytta for å aktivisere barnebarn når de er lei av mine fortellinger.
 • Nytt kjøkken til kona. For å gjøre henne glad. 🙂
 • Jeg drømmer om å dra på bryllupsreise til Mauritius. «Heldigvis» har jeg ikke funnet den rette enda, så jeg kan antagelig spare i fond i mange år til.
 • Kjøpe leilighet. Vil gjerne kjøpe en i sentrum av Lillestrøm og da trenger jeg MYE penger. 🙂
 • Sparer til pensjon. Ønsker å kunne reise rundt omkring i verden med min kjære også når vi suser avgårde med foldeskjørt, høreapparat og blingbling på rullatorene våre. 🙂

Meld deg på våre nyhetsbrev

Hold deg oppdatert på hvordan det går med fondene dine, hvordan vi jobber for å gi deg best mulig avkastning, samt få noen nyttige sparetips på veien.