Alexander Miller: – Vi er godt posisjonert i møte med børsuroen

– ODIN er godt rustet for å takle perioder med kraftige børsfall, sier investeringsdirektør Alexander Miller i ODIN

Børsene er inne i en turbulent periode. Høyere energi- og råvarepriser forsterker de allerede høye inflasjonsforventningene.

– Markedene er urolige for høyere renter, lavere vekst og høy inflasjon. Krigen i Ukraina har ikke forsterket disse trendene, men en resesjon er mer sannsynlig nå. De fleste børsene toppet seg rundt nyttårsaften og har vært i en fallende trend siden det, konstaterer investeringsdirektør Alexander Miller.

Nedgang for ODIN-fond

Flere av ODINs fond har gjort det svakere enn børsene de siste månedene. Både ODIN Sverige og ODIN Small Cap har falt med over 30 prosent siden nyttår. 2022 har dermed stått i sterk kontrast til fjoråret.

Aksjene som steg mest i 2021 har falt mest så langt i år. Det har vært et tydelig skifte i markedet, der risikovilligheten har blitt redusert. I krevende tider skal kvalitetsselskaper gjøre det godt, og Miller forventer at det snart reflekteres i aksjekursene:

– Avkastningen har vært svak på kort sikt, men historisk sett har kvalitetsselskaper gjort det bedre enn børsen. Vi tror fortsatt på langsiktige eierskap i slike selskaper, og mener at utviklingen snart vil reverseres. Fondene er godt posisjonert.

Gode tall fra selskapene

Det har vært en kjedelig start på året for ODINs fond. Men selskapene i fondene gjør det fortsatt godt. Tallene selskapene rapporterer bekrefter at filosofien om å investere langsiktig i bærekraftige kvalitetsselskaper er riktig, mener Miller.

– Førstekvartalstallene var stort sett veldig gode. Vi kan kjøpe selskaper som vi mener er verdt mer nå enn for 6 måneder siden til en betydelig lavere kurs. Jeg ville vært mer bekymret hvis det motsatte var tilfellet, sier han.

Til tross for en svak start på året er fortsatt den langsiktige avkastningen i ODIN god. De fleste fondene er foran indeksen de siste 12 månedene, med unntak av ODIN Norden, ODIN Global, ODIN USA og ODIN Sverige. Tre-, fem- og tiårshistorikken for fondene ser fortsatt veldig hyggelig ut.

Lever godt med børsfall

Store svingninger og perioder med kraftige børsfall er normalt. Svingningene gjør at den langsiktige avkastningen blir langt høyere. Nedgang og tap oppleves omtrent dobbelt så sterkt som en gevinst. Dette «ubehaget» vil investorene ha betalt for. Det kan forklare hvorfor børsene på sikt har gitt høyere avkastning enn det finansteori skulle tilsi:

– Som investor kan du gjerne betrakte volatiliten (svingningen) å være prisen for å oppnå høy avkastning over tid, poengterer Miller.

Børsfall og endringer i prisingen av aksjer kan hverken Miller eller ODIN gjøre noe med, men vi kan sørge for å ha de beste selskapene i våre porteføljer.

Det skjer mye positivt i ODINs selskaper. Mange melder om at de kan heve prisene sine og dermed beholde de gode marginene – til tross for en skikkelig kostnadsinflasjon. Det er på mange måter lakmustesten for et godt selskap.

– Våre selskaper sliter i liten grad med høye råvarepriser. Selskapene våre har generelt sett lite gjeld, som er bra i perioder med stigende renter, understreker Miller.

100 milliarder

Han kjenner samtidig på et stort ansvar og en ydmykhet:

– Vi forvalter 100 milliarder kroner på vegne av våre kunder. Derfor er vi veldig tett på selskapene for å sørge for at de fortsetter å være gode selv om aksjekursene går andre veien. Det er vanskelig å vite hva som skjer i det korte bildet, men all historikk viser at gode selskaper får som fortjent over tid – aksjekursen stiger mer enn for andre selskaper, avslutter investeringsdirektøren.

Meld deg på våre nyhetsbrev

Hold deg oppdatert på hvordan det går med fondene dine, hvordan vi jobber for å gi deg best mulig avkastning, samt få noen nyttige sparetips på veien.