Blomsterpiken

Hvis du sparer i aksjefond har du kanskje et sparemål som er en lang reise, egen bolig eller pensjon. Men noen har mer spesielle sparemål - les historien om aksjefondene som førte til at drømmen om egen blomsterbutikk ble virkelighet.

Det er mange av oss som går med en drøm om å skape sin egen arbeidsplass. Men det å være gründer er ikke alltid like lett. Det er mange brikker som skal legges i et stort puslespill, og den kanskje viktigste brikken heter startkapital.

Slik var det også for 63 år unge Heidi Kollerøy Foss, og historien hennes starter på 1970-tallet.

– Jeg hadde jobbet med blomster siden jeg var 19, og etter å ha stått på i 12 timer om dagen i 20 år var jeg ganske sliten. På den tiden hadde jeg egen forretning på Fagerborg i Oslo, og jeg hadde gått en stund med tanken om å selge.

Tenkte langsiktig – og vant
I 1991 ble tanken til handling. Hun solgte butikken hun hadde bygget opp over mange år, og fikk med seg en pen gevinst.

– Jeg fant fort ut at jeg måtte sette pengene i fond, og siden ODIN var blant kundene i forretningen min ble det nærliggende å velge dem. Så da investerte jeg 100 000 kroner i ODIN Norden og ODIN Finland, forteller Heidi.

– Det første året gikk fondene ned 30 prosent. Alle sa vi skulle selge, men jeg fikk råd om å tenke langsiktig og det angret jeg ikke på: Fem år etter satt jeg med 450 000 kroner!

Kjøpte ny blomsterbutikk
I løpet av den samme tiden ble mannens gartneri lagt ned, og de hadde stiftet familie. Heidi ønsket å eie sin egen butikk igjen, men med små barn ville hun heller se på muligheter nærmere hjemmet. Hun fant det hun lette etter i Holmensenteret.

– Blomsterbutikken som var her før skulle selges, og da så jeg mitt snitt til å overta den. Så jeg brukte 350 000 av ODIN-pengene til å kjøpe butikken, og satt fremdeles igjen med 100 000. Jeg burde jo beholdt fondene lenger siden de fortsatte å stige etterpå, men det var da sjansen bød seg.

Butikken Heidi snakker om heter Holmen Blomst. Dørene åpnet i mars 1996, og det har vært et eventyr siden dengang. I dag er de åtte medarbeidere, og Holmen Blomst ble nylig kåret til Årets Butikk av kundene i Holmensenteret.

Holmen Blomst I (2)

Aksjefond gir trygghet
Da Heidi kjøpte butikken sin hadde hun kun investert et engangsbeløp. I 1997 fikk hun litt penger av moren sin, og det ble starten på en lang og god sparekarriere.

– Jeg sparte 3000 kroner i måneden frem til for tre år siden. Nå står bare fondene der og koser seg – og blomstrer, ler hun.

Heidi har aksjer i mange fond: ODIN Sverige, ODIN Finland, ODIN Norden, ODIN Europa, ODIN Global og ODIN Energi.

– Nå er det 25 år siden jeg investerte penger i aksjefond for første gang. Jeg har tatt ut og satt inn litt innimellom, så i dag har jeg omtrent 500 000 kroner. Jeg er jo ingen storinvestor, men jeg synes aksjefond er moro og det er gøy å følge med. Dessuten liker jeg tryggheten ved å alltid ha hatt en backup i tilfelle noe skulle skje.

Lærer barna å spare
Trebarnsmammaen har også vært påpasselig med å dele de gode sparevanene sine videre til neste generasjon.

– Det gjelder å lære barna å spare penger, og ikke bare bruke. Datteren min har etablert seg i leilighet i Oslo som hun selv sparte til. En av sønnene mine tar en master, og sparer studielånet mens han bor hjemme. Filosofien min er å lære barna sunt folkevett, sier Heidi før hun avslutter:

– En gang må man jo begynne å spare. Jeg var jo ikke så gammel da jeg startet, jeg heller.

Heidis tips for å få pengene dine til å yngle

  • Hadde jeg vært ung i dag ville jeg begynt å spare fast i fond med tanke på pensjon, spesielt nå som pensjonsreglene er forandret. Du merker gjerne ikke om du sparer for eksempel 1000 kroner i måneden.
  • Sett inn i fond når du får uventede penger mellom hendene. Det er kjekt å kunne ha litt ekstra i bakhånd når du kjøper bolig, og bedre økonomi gir helt klart mer trygghet når du blir eldre.
  • For besteforeldre er fond en smart måte å spare på til barn og barnebarn, så de får hjelp til å etablere seg. I påvente av egne barnebarn, sparer jeg for tre grandtantebarn.

Meld deg på våre nyhetsbrev

Hold deg oppdatert på hvordan det går med fondene dine, hvordan vi jobber for å gi deg best mulig avkastning, samt få noen nyttige sparetips på veien.