Alltid mørkest rett før daggry

Oljeprisen er nå nesten nede på nivåer sist sett under finanskrisen i 2008. Det er ikke vanskelig å skjønne hvorfor mange er blitt pessimistiske. Men vi må ikke glemme markedsdynamikken: Det er alltid mørkest rett før daggry.

Det er kanskje ikke så rart at alle nå er blitt pessimister og satser pengene på at oljeprisen vil fortsette å falle. Det er nok av grunner til å bli bekymret:

• Det er rekordhøye oljelagre
• Det har vært skuffende eller ingen produksjonsfall i USA eller Russland
• OPEC sitter fortsatt på gjerdet og pøser ut med olje
• Den økonomiske veksten i Kina bremser

Dette har resultert i et oljeprisfall på over 60 prosent siden i fjor.

grafjon

Men vi ser samtidig at markedsdynamikken har begynt å virke. Med blikket rettet på kostnader hugger oljeselskapene kraftig i sine investeringsbudsjetter. Prosjekter blir derfor utsatt eller satt på vent og letebudsjettene kuttes til beinet. Dette åpner for muligheter. Tilbudet lenger frem vil kunne bli mye lavere. Lavere pris stimulerer dessuten etterspørselen etter olje, og denne estimeres nå å vokse omkring dobbelt så raskt i 2015 som normalt.

Det finnes en rekke selskaper som ikke er direkte avhengig av energiprisene, men snarere energietterspørselen: Raffinerier, energitransportører og underleverandører til kraftnæringen vil kunne nyte godt av en økt etterspørsel stimulert av lavere energipriser. ODIN Energi er posisjonert i slike selskaper.

Selv om olje kun står for omtrent en tredjedel av global energietterspørsel, følger de energirelaterte prisene hverandre. Nesten alle typer energipriser er lavere enn på lenge. I et slikt lavprisregime er det utfordrende å finne de riktige selskapene innen energisektoren. ODIN Energi har som strategi å investere i de selskapene som har en solid balanse, er diversifiserte og har en effektiv kostnadsstruktur. Slike selskaper vil kunne ta markedsandeler og gi en fantastisk avkastning når lavkonjunkturen har vasket vekk de svakeste aktørene.

Det er som kjent alltid mørkest rett før daggry, og akkurat nå ser det bekmørkt ut. Men takket være markedsdynamikken tror vi det kan åpne seg fantastiske muligheter i energisektoren de neste årene.

Les mer om vår analyse av oljemarkedet på vår blogg, Mimes Brønn, her.

Skrevet av

Senior porteføljeforvalter
Dan Erik Glover har en M.Sc. i industriell økonomi fra NTNU og har flere års erfaring som finansanalytiker fra DNB og Swedbank.

Meld deg på våre nyhetsbrev

Hold deg oppdatert på hvordan det går med fondene dine, hvordan vi jobber for å gi deg best mulig avkastning, samt få noen nyttige sparetips på veien.