Sparer mest der avkastningen er lavest

Fond oppfattes som beste form for pensjonssparing. Likevel sparer vi mest i bank, viser en rundspørring. Her kan du lese myter og fakta om sparing.

Fond er beste form for pensjonssparing – tett fulgt av eiendom. Det mente de spurte i en undersøkelse som Opinion/Norstat har utført for ODIN Forvaltning blant 600 personer mellom 30 og 49 år i Oslo og Akershus.

Bare 11 prosent mente banksparing var den beste spareformen. Likevel sparer 91 prosent av de spurte, på generell basis, i bank. Undersøkelsen ble gjort før den seneste rentenedsettelsen.

Blant dem som ikke sparte i fond, svarte hele 40 prosent at dette skyldtes mangel på kunnskap. Så mange som 32 prosent av de spurte hadde ikke noen formening om hvilken spareform som var den beste.

Ikke overraskende er det forskjeller mellom kvinner og menn. Bare 19 prosent av kvinnene mente fond var best, men her var «vet-ikke»-prosenten hele 42 prosent. Det var også blant kvinner at mangelen på kunnskap (51 prosent) ble oppgitt som viktigste årsak til at man ikke sparte i fond.

Bare 2 prosent sa de ikke sparte i det hele tatt. Enda litt færre sa de ikke hadde råd til å spare (1,8 prosent).

De vanligste spareformålene er sparing til uforutsette hendelser (70 prosent) og boligkjøp eller nedbetaling av lån (51 prosent). Sparing til pensjon og alderdom var tredje vanligste årsak. Flere svar kunne avgis.

  • Undersøkelsen viser noen av utfordringene for norske sparere. De mener fond er den beste spareformen, men manglende kunnskap og redsel for å tape penger gjør at mange heller sparer i bank eller bolig.
  • Mange tenker ikke over er at risikoen blir veldig høy når all sparing skjer i én investeringsform som for eksempel bolig. Risikoen i eiendom oppfattes kanskje som liten når du ikke ser de kortsiktige svingningene, men din totale risiko blir likevel stor når du legger alle eggene i eiendomskurven.

Denne undersøkelsen ble også omtalt på VG+/Dine Penger 11. mars. Her er noen av svarene Dine Penger fikk fra ulike eksperter.*

1: Det sikreste er å ha pengene i banken – Ikke med det lave rentenivået vi har i dag, faktisk blir pengene mindre verdt i banken over tid fordi prisstigningen er høyere enn renten etter skatt

Myte 2: Sparing i fond er risikofylt – Ja, det er høyere risiko enn å spare i bank, men du kan sikre deg ved å spare i brede aksjefond eller kombinasjonsfond som investerer i både aksjer og renter

Myte 3: Jeg må betale ned gjeld før jeg kan spare – Nei, det må du ikke nå som rentene er så lave. Det som er viktig er at du velger å spare i noe som har høyere forventet avkastning enn lånerenten, slik som aksjefond.

Myte 4: Min pensjonssparing ligger i boligen – Her bør folk tenke over at risikoen kan bli veldig høy når all sparing skjer i én investeringsform, slik som i bolig.

Myte 5: Jeg må følge med hele tiden for å spare i aksjemarkedet – Sparer man langsiktig i aksjefond behøver man ikke å følge med eller være aktiv

Myte 6: Jeg har ikke råd til å spare – Sparing kan være så mangt; enten å betale ned ekstra på boliglånet eller en spareavtale i fond hver måned. Å passe på forbruket, er også en form for sparing.

Myte 7: Det er vanskelig å få ut penger av et fond – Nei, det er veldig enkelt å få ut penger fra verdipapirfond, men det tar som regel en dag eller to.

Myte 8: Jeg er for ung til å spare til pensjon – Det er lurt å starte tidlig, men fyll først opp BSU-kontoen din og betale ned noe gjeld hvis du har det.

Myte 9: Jeg må uansett ha en buffer i banken – Noe buffer i banken er lurt, men legg ikke alt i samme kurv. Litt sparing til bufferkonto og litt til pensjonssparing hver måned.

Myte 10: I aksjemarkedet bør man bare sette penger man har råd til å tape – Er det snakk om enkeltaksjer i små selskaper, så kan det skje, men sparer du langsiktig i fond med god spredning er det veldig liten risiko for å tape pengene.

*Kilde: Lasse Ruud, Kristina Picard og Jon Mjølhus i Dine Penger 11. mars 2015

Skrevet av

Jon Mjølhus

Jon Mjølhus er seniorøkonom II i ODIN Forvaltning og førstelektor i finans ved Høgskolen i Buskerud og Vestfold. Han har mange års erfaring fra finansforvaltning og aksjeanalyse.

Meld deg på våre nyhetsbrev

Hold deg oppdatert på hvordan det går med fondene dine, hvordan vi jobber for å gi deg best mulig avkastning, samt få noen nyttige sparetips på veien.