De store oljeselskapene er ikke lenger hva du tror

«Big oil» er det tradisjonelle kallenavnet på de største oljeselskapene, som Equinor, BP, Shell og Exxon. Vil det grønne skiftet utrydde dem eller vil de være del av løsningen?

Når du skal investere i en bransje i endring, som energibransjen, er det viktig å se på ulike aspekter, inkludert det å kunne fornye seg. Vi ønsker ikke å snu ryggen til oljeselskapene, men heller være med de som velger å omstille seg. Innen det grønne skiftet har vi valgt å investere i de selskapene som på ulike måter møter den nye karbonhverdagen. Det er flere måter å se på dette.

Vi liker oljeselskaper som har valgt å bli en del av løsningen

Vi har blant annet sett på selskapene som har størst andel av fornybare energiformer i miksen sin. Equinor, Total, Shell og BP er gode eksempler da de har investert mest og bygget opp store porteføljer av fornybare energikilder. I tillegg ser vi på hvilke selskaper som har høyest eksponering mot gass, og ikke minst LNG. Der ser vi at Shell, Total og Equinor kommer best ut. Overgangen fra kull til gass er en av de mest effektive måtene å redusere det globale utslippet på kort tid. Til slutt har vi også sett på de som har den reneste oljeproduksjonen, der Equinor og BP kommer best ut.

Samlet ser vi at de europeiske integrerte oljeselskapene er flinkere til å omstille seg mot lavere utslipp enn de amerikanske. De har på ulike måter møtt utfordringen, og er mer villige til å gjøre det som trengs for å bevege seg i riktig retning. Dette er selskaper med solide balanser som har skjønt at de må omstille seg, og er ikke redde for å investere.

Ta for eksempel Equinor som nylig kjøpte 10 prosent av solenergiselskapet Scatec Solar. Det er i tråd med andre oppkjøp i bransjen, som da Total kjøpte 55 prosent av aksjene i SunPower, og BPs investering i Lighthouse og Shells oppkjøp av Silicon Ranch corp.

Ekskludering er ikke veien å gå

Vi tror det blir feil å ekskludere disse selskapene kun fordi de er oljeprodusenter. De store europeiske integrerte oljeselskapene, som BP, Shell, Total, Equinor, Eni og Repsol, bruker stadig en større andel av budsjettene sine til å investere i fornybarenergi. I dag bruker de store oljeselskapene rundt 10 prosent av budsjettene sine på fornybar, og de seks selskapene overfor står alene for 2,5 prosent av investeringene i fornybarenergi i verden.

Verden trenger de store oljeselskapene med på laget om vi skal ha en sjanse til å nå klimamålene. Vi tror derfor «Big oil» kommer til å bli «big energy».

PS: ODIN Energi er investert i BP, Shell, Total og Equinor

Skrevet av

Senior porteføljeforvalter
Dan Erik Glover har en M.Sc. i industriell økonomi fra NTNU og har flere års erfaring som finansanalytiker fra DNB og Swedbank.

Meld deg på våre nyhetsbrev

Hold deg oppdatert på hvordan det går med fondene dine, hvordan vi jobber for å gi deg best mulig avkastning, samt få noen nyttige sparetips på veien.