Makrokommentar: Nye børsrekorder i oktober

Aksjeoppgang karakteriserte mange markeder sist måned, og vi fikk nye toppnoteringer på flere børser i Europa, USA og Japan. Den japanske Nikkei-indeksen hadde en oppgang på hele 8 prosent, mens Oslo Børs var opp 3 prosent i oktober.

Oktober ble innledet med folkeavstemningen i Catalonia, der katalanerne stemte for uavhengighet. Den tilspissete situasjonen mellom Catalonia og Spania preget hele måneden, og det endte med at Spania tok kontroll over regionen og siktet en rekke katalanske politikere for opprør og oppvigleri. Den spanske regjeringen utlyste også nyvalg i Catalonia den 21. desember. Det spanske aksjemarkedet svingte noe i takt med utviklingen rundt Catalonia, men alt i alt hadde Ibex 35-indeksen en oppgang på 1,4 prosent.

Aksjeoppgang karakteriserte også mange andre markeder sist måned, og vi fikk nye toppnoteringer på flere børser i Europa, USA og Japan. Den japanske Nikkei-indeksen hadde en oppgang på hele 8 prosent, mens Oslo Børs var opp 3 prosent i oktober. Oljeprisen steg fra 57 til 61 USD pr. fat i løpet av måneden, blant annet som følge av signaler om forlengelse av OPEC-landenes avtale om produksjonskutt. Uro i Midt-Østen påvirket også i retning av høyere oljepris, men markedsvolatiliteten målt ved den amerikanske VIX-indeksen var generelt lav gjennom oktober.

Her kan du lese hele makrokommentaren >>

Skrevet av

Senior porteføljeforvalter
Hun er utdannet sivilingeniør fra NTNU, og har i tillegg gjennomført AFA-studiet og oppnådd en MBA i Finans ved NHH.

Meld deg på våre nyhetsbrev

Hold deg oppdatert på hvordan det går med fondene dine, hvordan vi jobber for å gi deg best mulig avkastning, samt få noen nyttige sparetips på veien.