Makrokommentar: volatiliteten opp i juni

Volatiliteten i finansmarkedene økte i juni da uroen rund situasjonen i Hellas nådde nye høyder.

Hellas, som utsatt alle sine betalinger til IMF til slutten av juni, unnlot som første industriland i historien å innfri regningen. Den greske statskassen er tom, bankene er nesten tomme for penger, og Hellas innførte i slutten av juni kapitalkontroll og en uttaksbegrensning på 60 euro pr. person pr. dag.

Aksjer hadde en negativ utvikling i juni, og spesielt var dette tilfelle i Kina. Kinesiske aksjer har hatt en voldsom oppgang det siste året, og mange av investeringene er lånefinansierte. De siste par ukene i juni falt Shanghai-børsen med hele 15 prosent, og nedgangen har fortsatt i starten av juli.

Norges Bank kuttet som ventet renten med 0,25 prosentpoeng til 1 prosent på sitt møte den 18. juni. Sentralbanken indikerte samtidig en sannsynlighet på omtrent 70 prosent for at det kommer et nytt rentekutt i september. Den såkalte «oljebremsen» – svakere vekst i norsk økonomi som følge av lavere aktivitet i oljebransjen – har på flere områder begynt å materialisere seg. Den norske innkjøpssjefsindeksen falt kraftig i mai og videre i juni til det laveste nivået siden 2009.

Les hele makrorapporten her: Makrokommentar juni 2015

Skrevet av

Senior porteføljeforvalter
Hun er utdannet sivilingeniør fra NTNU, og har i tillegg gjennomført AFA-studiet og oppnådd en MBA i Finans ved NHH.

Meld deg på våre nyhetsbrev

Hold deg oppdatert på hvordan det går med fondene dine, hvordan vi jobber for å gi deg best mulig avkastning, samt få noen nyttige sparetips på veien.