Ingen julefred i finansmarkedene

Det ble en trist avslutning på aksjeåret 2018, og fall på mellom 5 og 10 prosent var normalen i desember. Rykter om at president Trump ville sparke sentralbanksjefen var noe av det som bidro til uroligheter.

Det ble en trist avslutning på aksjeåret 2018, og fall på mellom 5 og 10 prosent var normalen i desember. Den japanske Nikkei-indeksen falt hele 10,5 prosent, mens flere av de fremvoksende økonomiene, som Brasil og Taiwan, klarte seg bedre med fall på under 2 prosent. «Fryktindeksen» VIX viser høy markedsvolatilitet, og alle høyest var volatiliteten på selveste julaften. Rykter om at president Trump ville sparke sentralbanksjefen var blant det som bidro til uroligheter. At finansministeren fant det nødvendig å sende ut en melding om at bankene fungerte bra, beroliget heller ikke markedene. Utover i romjulen bedret nyhetsbildet seg noe, og markedsvolatiliteten kom ned.

I Storbritannia valgte statsminister Theresa May å avlyse den planlagte avstemningen i parlamentet om Brexit-avtalen, og risikoen for at Storbritannia forlater EU uten en avtale den 29. mars 2019 fremstår som betydelig. Oljeprisen falt fra 59 til 54 USD pr. fat i desember, til tross for annonserte kutt fra OPEC. Oslo Børs falt 7 prosent, men er for året som helhet en av børsene som har klart seg best med en nedgang på 1,8 prosent i 2018.

Les hele makrokommentar desember 2018 >>

Skrevet av

Senior porteføljeforvalter
Hun er utdannet sivilingeniør fra NTNU, og har i tillegg gjennomført AFA-studiet og oppnådd en MBA i Finans ved NHH.

Meld deg på våre nyhetsbrev

Hold deg oppdatert på hvordan det går med fondene dine, hvordan vi jobber for å gi deg best mulig avkastning, samt få noen nyttige sparetips på veien.