Endret strategi fra OPEC

Oljeprisen styrket seg umiddelbart etter OPECs overraskende forslag om å kutte dagens produksjon. Det er likevel noe usikkerhet knyttet til avtaleforslaget.

Neste offisielle OPEC møte er planlagt i slutten av November. I forkant har ministrene avholdt uformelle møter i Algerie. Overraskende ble de enige om et forslag om å kutte dagens produksjon fra cirka 33,5 mil fat per dag til en ramme på mellom 32,5-33 mil fat per dag. Dog er det fortsatt usikkerhet knyttet til avtaleforslaget, for eksempel er individuelle landkvoter ikke spikret.

Hovedpoenget, derimot, er strategi signalet OPEC sender ut. Siden 2014 har oljemarkedet kollapset på bakgrunn av krig om markedsandeler og produksjonsøkninger, hovedsakelig drevet av OPECs beslutning om å gå bort fra «markedsregulering». At de nå igjen er villig til å innføre produksjonskvoter vil i første omgang begrense nedsiden i oljemarkedet, men også føre til en umiddelbar bedret markedsbalanse og grunnlaget for høyere priser.

Oljeprisen styrket seg umiddelbart etter OPECs forslag, men har i etterkant svekket seg noe på bekymringer om forslaget lar seg gjennomføre. OPEC landene har historisk vært notoriske til å jukse på sine produksjonskvoter.

Olje og oljerelaterte aksjer opplevde en kraftig oppgang etter OPEC meldingen, særlig amerikanske skiferolje produsenter. I valutamarkedet svekket USD seg og oljerelaterte valutaer som norske kroner styrket seg.

Skrevet av

Meld deg på våre nyhetsbrev

Hold deg oppdatert på hvordan det går med fondene dine, hvordan vi jobber for å gi deg best mulig avkastning, samt få noen nyttige sparetips på veien.