Hva kan Donald Trump bety for deg som sparer i fond?

Flere har uttrykt bekymring for hva Donald Trump kan finne på som president. Vår spare- og investeringsøkonom, Victoria Terjesen forklarer hvordan du bør forholde deg.

Fredag 20 januar ble Donald Trump tatt i ed som ny president i USA.

Mange frykter hva han kan finne på. Vår spare- og investeringsøkonom, Victoria Terjesen mener det vil ha lite å si for deg som sparer langsiktig i fond. Politisk uro er nemlig ikke noe nytt fenomen.

– Da jeg begynte i ODIN var det gjeldskrise i Hellas og Vladimir Putin invaderte Ukraina. Aksjemarkedet svingte voldsomt i perioder, men så endret markedet fokus og ting roet seg. Slikt er gjerne kortsiktig støy, og ikke noe du som sparer langsiktig skal bry deg om, forklarer hun.

Du vil alltid finne noe å bekymre deg for hvis du leter.

Donald Trump skaper usikkerhet, og er det noe aksjemarkedet ikke liker, så er det nettopp det.

New York Times sa det kanskje best: Tyskerne er sinte, kineserne er forbannet, lederne i NATO er nervøse, mens lederne i EU bare er skremt.

Det sier noe om hva vi nå står ovenfor.

Slik forholder du deg til uroligheter i aksjemarkedet

Victoria Terjesen, spare- oginvesteringsøkonom

Bilde: Spare- og investeringsøkonom, Victoria Terjesen forklarer hvordan du sparer i urolige tider.

Du som sparer fond skal ikke bry deg om hva som skjer i aksjemarkedet.

Spar et fast beløp i fond månedlig

– Det lureste du kan gjøre er å spare fast i et globalt aksjefond, som ODIN Aksje. Så lenge sparingen er tilpasset hva du tåler av risiko og hvor lenge pengene skal stå, så er det best å holde fingrene unna salgsknappen, sier Victoria.

Med en spareavtale er du godt rustet for uroligheter i aksjemarkedet.

Fast sparing i fond gjør at du kjøper fondsandeler til stadig lavere priser hvis det skulle bli urolig på børsene. Du får dermed flere andeler for pengene, og en verdiøkning når markedet snur opp.

– Når det stormer på børsene ønsker mange å selge seg ut av aksjemarkedet. Problemet er at de sjelden klarer å kjøpe seg inn igjen til rett tid. I stedet blir de stående på sidelinjen når markedet snur og oppgangen kommer, sier Victoria.

Med fast sparing slipper du å tenke på når det er lurt å kjøpe.

Og bra er det.

Månedlig sparing i fond gir best avkastning over tid

En fast spareavtale i fond gir gjerne bedre avkastning over tid enn alskens strategier for å flytte penger inn og ut av markedet, kan Victoria fortelle.

Slik investerer du et større beløp i urolige tider

Hvis du ønsker å plassere en større slump penger kan du fase beløpet inn i markedet over tid.

– La oss si du skal investere kr 500.000,- i et globalt aksjefond. Da kan du dele opp beløpet og spre kjøpene over tid – for eksempel kr 250.000,- fordelt på to halvår. Slik kan du redusere sjansen for å kjøpe på topp.

Men vær klar over at dette kan slå begge veier, understreker hun.

Tid i aksjemarkedet har alt å si

det er tid i markedet som teller, sier Victoria Terjesen

Diagram: Avkastningen på USD 10.000,- i perioden 31.12.1993 – 31.12.2013 for den amerikanske aksjeindeksen S&P 500 hvis man gikk glipp av de beste børsdagene.

Penger som skal stå en stund bør raskt inn i markedet.

– Den som satt investert i den amerikanske børsindeksen S&P500 fra 1993 til 2013 ville fått 9,2 % i gjennomsnittlig årlig avkastning  på sparepengene. Hvis du gikk glipp av de ti beste dagene ville avkastningen omtrent halveres til 5,5 %, sier Victoria.

Å gå inn og ut av aksjemarkedet er ikke uten risiko. Ikke bare krever det tid og ressurser, men du ender fort opp med dårlig avkastning også.

– Det er tid i markedet som teller, ikke alskens forsøk på timing, avslutter hun.

Fotokreditt, forsidebilde: Gary Skidmore og publisert under følgende lisens.

Meld deg på våre nyhetsbrev

Hold deg oppdatert på hvordan det går med fondene dine, hvordan vi jobber for å gi deg best mulig avkastning, samt få noen nyttige sparetips på veien.