Blandede markeder i oktober

Det norske aksjemarkedet utviklet seg pent i oktober. Internasjonalt var bildet derimot noe blandet. Økende inflasjon og utfordringer rundt sentralbankenes tiltak bidro til stigende renter.

Oslo Børs hadde en god utvikling i oktober, med en oppgang på drøye 2 prosent. Internasjonalt var bildet noe blandet – i Kina og Japan var Shanghai- og Nikkei-indeksene opp med henholdsvis 3 og 6 prosent, mens amerikanske S&P 500 falt med 2 prosent i løpet av måneden. Oljeprisen falt fra 50 til 48 USD pr. fat i oktober, blant annet fordi markedet stiller spørsmål ved om OPECs planer om produksjonskutt faktisk lar seg gjennomføre.

Det britiske pundet svekket seg i oktober, som følge av bekymringer rundt «Brexit», men styrket seg noe igjen da det ble kjent at den britiske regjeringen trenger støtte i parlamentet for å starte utmeldelsen fra EU.

Usikkerhet knyttet til utfallet av det amerikanske presidentvalget den 8. november har preget markedet den siste tiden. De siste meningsmålingene viser at valget langtfra er avgjort, og finansmarkedene er bekymret for en proteksjonistisk handelspolitikk, og i verste fall full handelskrig, dersom Trump vinner valget. Det vil få negative konsekvenser både for veksten i USA og for den globale økonomiske veksten.

Les hele vår makrokommentar for oktober her >>

Skrevet av

Senior porteføljeforvalter
Hun er utdannet sivilingeniør fra NTNU, og har i tillegg gjennomført AFA-studiet og oppnådd en MBA i Finans ved NHH.

Meld deg på våre nyhetsbrev

Hold deg oppdatert på hvordan det går med fondene dine, hvordan vi jobber for å gi deg best mulig avkastning, samt få noen nyttige sparetips på veien.