Besøk hos Telenor i Asia

Som stor eier av Telenor, følger vi selskapet tett. Forvalter av ODIN Norge, Jarle Sjo, har vært i Asia og besøkt Telenors virksomhet i Thailand, Bangladesh og Myanmar. Reisen kunne han beskrive med ett ord - imponert!

Vimpelcom, hvor Telenor eier 33%, er under etterforskning for korrupsjon i forbindelse med kjøp av mobillisens i Usbekistan. I følge Klassekampen skal Vimpelcom ha betalt USD 25m til et selskap kontrollert av presidentens datter. Saken er ekstra ubehagelig for selskapet i og med at flere representanter fra Telenor sin ledelse har vært eller er styremedlem i Vimpelcom. Som stor eier i Telenor (ODIN eier totalt 4.7m aksjer) er vi bekymret for anklagene som er rettet mot Vimpelcom. Selv om mange står i kø for å kritisere Telenor, så vil vi avvente til etterforskningen er ferdig før vi konkluderer. Telenor har nulltoleranse for korrupsjon og det er et prinsipp vi forventer selskapet etterlever.

Tett på i Asia
ODIN besøkte i forrige uke Telenors virksomhet i Thailand, Bangladesh og Myanmar, i følge med flere av selskapets investorer og analytikere. Formålet med turen var å bli bedre kjent med selskapet og hvordan de driver i fremvoksende markeder. Telenor har investeringer i Pakistan, India, Bangladesh, Malaysia, Thailand og Myanmar. I følge meglere, så er verdien på virksomheten i Asia nesten 40% av hele verdien i Telenor, nesten like stor som verdien av den Nordiske virksomheten.

I Thailand eier Telenor 65% av det børsnoterte selskapet dtac. Dette selskapet er landets nest største telekom-operatør og har en markedsandel på i underkant av 30% i Thailand. Politisk uro og militærkupp har redusert den økonomiske veksten i landet. Prispress og økt konkurranse fra de to andre konkurrentene har ført til svakere resultater enn først antatt. Sjefen for Telenor Asia, Sigve Brekke, har gått inn som administrerende direktør i dtac for en kortere periode for å bedre lønnsomheten. Selv om det er kortsiktige utfordringer i Thailand, så er markedet i kraftig vekst og vi tror prisdisiplin etter hvert vil føre til økt inntjening.

Sigve Brekke - CEO dtac og leder av Telenor i Asia
Sigve Brekke, CEO i dtac og leder av Telenor Asia

Telenor har vært i Bangladesh siden 1996 og eier 56% av det børsnoterte telekomselskapet GrameenPhone. Det bor 165m mennesker i Bangladesh med en mobilpenetrasjon på 45%. Landet har en BNP-vekst på over 6%, stabil inflasjon og en sterk valuta. GrameenPhone er den største aktøren i markedet og har en driftsmargin på 54%. Markedet i Bangladesh har nesten doblet seg på fire år og veksten fremover forventes fortsatt å være sterk, både på grunn av flere brukere av mobil, men også på grunn av økt bruk av data.

Jarle Sjo på reise i Asia - Utsalgssted for GrameenPhone
Utsalgssted for GrameenPhone

Ledelsen i GrameenPhone presenterte for oss hvor viktig bærekraft er for selskapet. Selskapets ledelse demonstrerte blant annet «Online Education», et GrameenPhone-initiativ hvor små landsbyer rundt om i landet fikk undervisning fra lærer via video.

Jarle Sjo på reise i Asia - selskapsmøte
ODIN i samtaler med tidligere CEO i GrameenPhone, Vivek Sood, som nå har blitt CEO i Uninor i India

Jarle Sjo på reise i Asia - skolebuss
«Skolebuss» i Dhaka i Bangladesh

Myanmar, tidligere Burma, har 60 millioner innbyggere. Store deler av befolkningen er uten elektrisitet og det er et stort behov for infrastrukturutbygging. Dette er et av de få, såkalte «Greenfield»-markeder innen telekom, som finnes i verden. Telenor bød på og fikk tildelt lisens til å drive mobilvirksomhet i Myanmar i februar i år. Kun syv måneder etterpå, var Telenor klar til å lansere mobiltelefoni til innbyggerne i Myanmar. Tilbud av mobiltjenester i Myanmar er en viktig drivkraft for å nærme seg et demokrati i landet. Ved å øke tilgangen til internett vil innbyggerne i Myanmar få tilgang til sann og riktig informasjon. Telenor har ansatt en egen person som er ansvarlig for risiko knyttet til bærekraft i Myanmar. Korrupsjon og barnearbeid er vanlig i dette landet og Telenor jobber aktivt i forhold til denne type risiko, både internt og eksternt.

Jarle Sjo på reise i Asia - landsbygda
75% av befolkningen er uten elektrisitet

Vi er imponert
Vårt inntrykk etter å ha besøkt tre av seks asiatiske land hvor Telenor har virksomhet, er at Telenor driver på en profesjonell og ansvarlig måte. Vi møtte Telenor-ansatte som var stolte over sin arbeidsgiver og som snakket om en felles selskapskultur. Vi fikk en god forståelse av det salgsarbeidet som gjennomføres hvor hver lokal del av et område var ansvarlig for både salg og kapasitetsutnyttelse (cluster-strategi). Men kanskje aller viktigst, vi fikk inntrykk at Telenor er opptatt av å ha en bærekraftig forretningsstrategi hvor de jobber aktivt for å få fjernet korrupsjon, hindre barnearbeid, bedre arbeidsforhold og å bidra til økt velstand og bedre levevilkårene. Dette har ikke fått den oppmerksomheten det fortjener, mye på grunn av Vimpelcom-saken.

Skrevet av

Meld deg på våre nyhetsbrev

Hold deg oppdatert på hvordan det går med fondene dine, hvordan vi jobber for å gi deg best mulig avkastning, samt få noen nyttige sparetips på veien.