2016 – noen refleksjoner

2016 er historie. Noen refleksjoner kan imidlertid være på sin plass. Året vil for mange bli husket for britenes Brexitbeslutning. Grasrota gjorde oppgjør mot eliten i Brussel. Andre vil tenke på Marine le Pen og hennes fremmarsj på meningsmålingene i Frankrike.

For flere av oss toppet begivenhetene seg med at det umulige viste seg mulig. I USA ble Donald Trump valgt til president. Også i USA er det grasrota som gjør opprør mot establishment. Det pussige er at de velger en president som selv hører til i det absolutt øvre lag av de etablerte kretser.

Det er ikke alt vi forstår, men det er klare trekk i det som skjer. Den jevne lønnsmottaker har fått nok – av internasjonal konkurranse. De som ikke allerede har mistet jobbene, har opplevd mange år med fallende kjøpekraft.

Slik virker konkurranse. Vi forstår at det er smertelig. Om det er en varig løsning å etablere tollmurer og skrote frihandelsavtaler er vi imidlertid tvilende til. Konsekvensen av slike tiltak er at vi stenger ute produkter fra land og regioner hvor arbeidsplasser og verdiskaping er et enda mer påtrengende behov enn i Europa og USA. Sikkert er det imidlertid at de strømninger vi ser ved politiske valg har skapt usikkerhet om veien videre.

Usikkerhet er noe vi er vant til å leve med i ODIN. Erfaringen med å være investor i usikre tider er imidlertid en annen enn de fleste tror. Det er når usikkerhet preger markedene at vi gjør våre beste investeringer.

Det skyldes at for investorer som oss, er faktisk risiko ofte omvendt proporsjonalt med opplevd risiko. Når alt «går så det griner», himmelen er lyseblå og fremtidsutsiktene fantastiske, ja da er alle optimister. Når alle er optimister bygges det bobler. Når bobler bygges, øker risikoen. På den annen side, når usikkerheten gnager de fleste, da er det tryggest å sitte stille og se på. Når mange vil «sitte på gjerdet» kommer aksjer og obligasjoner for salg. Det er da kjøpsmulighetene melder seg.

Kunsten vi forvaltere må utvikle er å ikke la andres stemninger prege vår egen adferd. Derfor arbeider vi mye med investeringsfilosofi og arbeidsmetodikk i ODIN. Målet er å være forberedt. Vi skal ikke bli overoptimistiske når himmelen er skyfri, og ikke la pessimismen prege oss når det er storm.

Kloden har passert 7 milliarder innbyggere. De langt fleste står hver dag opp med mål om å skape en bedre fremtid for seg og sine. Det er en kraftig drivkraft for en bedre fremtid for oss alle. Med det utgangspunktet blir Marine le Pen og Donald Trump bare tilskuere.

Med ønske om et godt år.

 

Skrevet av

Meld deg på våre nyhetsbrev

Hold deg oppdatert på hvordan det går med fondene dine, hvordan vi jobber for å gi deg best mulig avkastning, samt få noen nyttige sparetips på veien.