Surfer som Beach Boys

Rundt en halv million nordmenn har tegnet faste spareavtaler i fond. De kan nå nynne gamle surfesanger av Beach Boys og gratulere seg selv.

Dette sier administrerende direktør i Verdipapirfondenes forening, Lasse Ruud i et intervju med ODIN Forvaltning. Til tross for at nordmenns nettokjøp av fondsandeler var på et middelmådig nivå i 2013erRuud likevel ikke forsiktig med å utrope 2013 til et jubelår –vi kan ikke dy oss med å spørre hvorfor?

– Jo, fordi det var et jubelår for fondskundene, som fikk veldig god avkastning i løpet av året og har nå mer penger i verdipapirfond enn noen gang. Faktisk har fondskundene nå mer enn 50 prosent høyere verdier enn hva de hadde før finanskrisen i 2008.

I løpet av 2013 økte fondskundene midlene sine i verdipapirfond med 106 milliarder kroner, til rekordhøye 663 milliarder kroner, og det aller meste av denne økningen skyldes verdistigning, drevet av sterke aksjemarkeder, sier Ruud.

Han påpeker at norske personkunder har oppført seg veldig fornuftig gjennom noen turbulente år i fondsmarkedet. Ekstra tilfredsstillende synes han det er å konstatere at norske personkunder, altså du og jeg, har oppført oss fornuftig i fondsmarkedet gjennom noen turbulente år.

– Vi kjøpte godt med andeler da alt var nitrist under finanskrisen, og vi har i stor grad sittet i ro med disse andelene mens finansmarkedene har styrket seg.

Har du hatt aksjefondsandeler de siste fem årenehar du altså surfet på en lang oppgangsbølge. De fleste av oss bør overlate kavingen med daglige kursbevegelser til kortsiktige spekulanter og heller stå i ro på surfebrettet mens vi drar avgårde på den lange oppgangsbølgen som aksjemarkedet skaper over tid, sier Ruud.

Det beste sparerådet han gir er altså å stenge det «daglige bølgebruset» ute, og heller la den langsiktige spareadferden styres av egen livssituasjon og egne preferanser.

– For de fleste av oss betyr det at vi sparer jevnt og langsiktig når vi har gode inntekter for å ha noe ekstra til vi blir pensjonister. I praksis vil dette gjerne si faste spareavtaler hvor man kjøper fondsandeler for et fast beløp hver måned, uansett om markedene er gode eller dårlige, påpeker Ruud.

Med en fast spareavtale får du med deg både oppturene og nedturene i aksjemarkedene. La oss si du begynte å spare 1.000 kroner måneden sommeren 2007, nær toppen før finanskrisen og ett år før fallet virkelig kom. Da fikk du en dårlig start, men du har likevel tjent gode penger. Innskuddene på totalt 83.000 kroner vil i dag være verdt 123.000 kroner med eksponering mot Oslo Børs. Det tilsier en årlig avkastning på 12 prosent. Til sammenligning har gjennomsnittlig nominell innskuddsrente vært ca 2,7 prosent de siste fem årene*.

– Fast sparing i fond fungerer selv om du ikke treffer blink med oppstarten. Spareavtalen gir deg rett og slett god surfing og mindre kaving, avslutter Ruud.

 

*jfr Statistisk Sentralbyrå

Meld deg på våre nyhetsbrev

Hold deg oppdatert på hvordan det går med fondene dine, hvordan vi jobber for å gi deg best mulig avkastning, samt få noen nyttige sparetips på veien.