OPEC kutter – oljeprisen og oljeaksjer stiger

OPEC ble i går enige om å kutte i oljeproduksjonen. Både oljeprisen og oljerelaterte aksjer er kraftig opp.

OPEC landene ble i går enige om å kutte oljeproduksjonen. Produksjonen skal ned med 1,2 millioner fat per dag til et tak på 32,5 millioner. Kuttene vil tre i kraft fra og med 1. januar 2017.

Enkeltland, med Russland i spissen er også med. De vil kutte med 600.000 fat daglig. Reduksjonen i oljeproduksjonen skal gjelde for seks måneder, med mulighet for og forlenges med ytterligere seks.

Oljeprisen oljerelaterte aksjer steg kraftig

Oljeprisen er opp i underkant av 10 % i etterkant av avtalen. Oljerelaterte aksjer er også kraftig opp. Amerikanske oljeselskaper og oljeservice er kursvinnerne. Flere av selskapene som inngår i ODIN Energi steg mye på nyheten.

For eksempel er oljeselskapene Anadarko, Conoco Phillips, EOG og Noble Energy opp i overkant av ti prosent. Serviceselskapene Halliburton, Schlumberger og Core Lab er alle opp mellom fem og ti prosent.

Oljeprisen kan stige videre

Kuttene i oljeproduksjonen vil medføre en raskere bedring av balansen i oljemarkedet og trekk på globale oljelagre. Det betyr at oljeprisen og oljerelaterte aksjer kan fortsette å stige ettersom kuttene trer i kraft.

Samtidig er det usikkert om kuttene vil gjennomføres i helhet. En gruppe på tre OPEC-land og to ikke-medlemsland får derfor som oppgave å passe på at de avtalte kuttene skjer i helhet.

Avtalen kom som en overraskelse

Oljeprisen har svingt mye, som følge av uttalelser fra OPEC, diverse ministre og markedsobservatører. Det har vært spekulasjoner om en avtale i det hele tatt var mulig å gjennomføre. Avtalen kom derfor til dels overraskende.

Skrevet av

Meld deg på våre nyhetsbrev

Hold deg oppdatert på hvordan det går med fondene dine, hvordan vi jobber for å gi deg best mulig avkastning, samt få noen nyttige sparetips på veien.