Kommentar: Konflikten på Krim-halvøya

I løpet av helgen utplasserte Russland militære styrker i den autonome ukrainske republikken Krim. Dette sendte sjokkbølger gjennom de finansielle markedene i går. ODIN kommenterer saken.

Ikke overraskende er børsene i Ukraina og Russland kraftig ned, det samme er også deres valutaer. Men den økte spenningen og frykt for opptrapping påvirker finansielle markeder verden over.

Under denne type uro vil de markeder og aktiva som har «trygg havn»-karakteristika naturlig gå opp, for eksempel gull, statsobligasjoner i USA og Tyskland og valutaer som sveitsiske franc og japanske yen. Også oljeprisen er opp.

Utover dette faller de fleste aksjer, og selskaper med høyest andel av virksomhet i Ukraina og Russland rammes naturlig nok hardest. Eksempler fra våre porteføljer med denne type eksponering er Nokian Tyres, Oriflame og Carlsberg, som alle sammen var ned omtrent seks prosent på mandag. I skrivende stund, tirsdag formiddag, er de opp igjen et par prosent fordi situasjonen tilsynelatende har roet seg noe.

«Situasjoner» har en tendens til å gå over. Det som imidlertid kan vedvare over lengre tid er at risikopremien går opp. Det vil si at investorene vil ha mer betalt for å investere i selskaper med eksponering i markeder med usikkerhet.

ODINs forvaltere følger nøye med på situasjonen og spesielt på de selskapene som er eksponert. Vi konstaterer samtidig at slik uro kan gi gode kjøpsmuligheter.

Så hva bør en som er investert i aksjemarkedet gjøre nå? Hvis man ser tilbake på historien har markedet en tendens til å overreagere på denne type av hendelser. Det skulle bety at hvis man tror på en løsning uten en full væpnet konflikt, skal man «sitte stille i båten». Hvis man tror på en større væpnet konflikt vil det ikke være gode nyheter for verdens børser.

Det er selvsagt vanskelig å komme med et kvalifisert syn på hvordan situasjonen vil utvikle seg, men det ser ikke ut til at noen part har noe å tjene på en større væpnet konflikt. Det skulle tale for å beholde investeringene slik de er. Hvis man har et litt mer pessimistisk syn, eller ønsker å safe litt, kan det være lurt å ta ned litt risiko. Man kan for eksempel allokere litt kapital inn i rentemarkedet eller i kombinasjonsfond, som jo historisk kommer igjennom slike urolige perioder på en bedre måte.

Meld deg på våre nyhetsbrev

Hold deg oppdatert på hvordan det går med fondene dine, hvordan vi jobber for å gi deg best mulig avkastning, samt få noen nyttige sparetips på veien.