Ikke aksjekrakk – bare en korreksjon

Aksjemarkedet har den seneste tiden vært svak, og det er oppstått en frykt i markedet som vi ikke har sett på lenge. Børsen er ned 13 prosent siden vi nådde all-time-high på selveste sankthans i år. Finnes det noen lyspunkter?

Svakere økonomiske utsikter i Europa har fått investorene til å tvile på om selskapene vil klare å møte forventningene. Den tyske økonomien skuffer og økonomiminister Sigmar Gabriel senker regjeringens egne vekstanslag for 2014 og 2015. Mens regjeringen tidligere ventet en økonomisk vekst i år på 1,8 prosent, er det offisielle anslaget nå redusert med hele 0,6 prosentpoeng til 1,2 prosent. For 2015 forventes økonomien kun å vokse 1,3 prosent, nedjustert fra tidligere estimat på 2 prosent.

Konflikten i Ukraina skaper også uro i markedet og flere europeiske land merker redusert eksport som følge av handelsrestriksjoner. Redusert vekst i Kina og uro i Hong Kong skaper også nervøsitet i markedet. Som om det ikke er nok, så har Ebola-utbruddet fått en hel verden til å skjelve ettersom man frykter at viruset er mer alvorlig enn svineinfluensa, fugleinfluensa og  SARS.

Her hjemme har mange av selskapene på børsen merket det kraftige fallet i oljeprisen. Svakere etterspørsel og høy produksjon av olje har sendt prisen på brent olje ned fra 110 dollar i sommer til dagens pris på 84 dollar, en nedgang på 24 prosent i løpet av bare 3-4 måneder. Omtrent en fjerdedel av fondsindeksen på Oslo Børs er involvert i olje eller oljeservice. For oljeservice-sektoren er det dobbel nedtur for tiden. I tillegg til kraftig fall i oljeprisen, så har oljeselskapenes nedjusteringer av investeringsbudsjettene fått markedet til å bli nervøs for etterspørselen etter oljeservice fremover.

Finnes det noen lyspunkter?
Ja, dette er trolig en korreksjon og ikke begynnelsen på et aksjekrakk. Prisingen av Oslo Børs er lav, både i forhold til bokførte verdier og i forhold til fremtidig inntjening. September og oktober har historisk ofte vært urolige aksjemåneder. Utviklingen i amerikansk økonomi er positiv og vil bidra til global økonomisk vekst fremover. Kinesiske myndigheter vil sørge for at økonomien vokser stabilt, og Europa vil forhåpentligvis se bedring etter hvert. Ebola vil påvirke psykologien i markedet, men vil sannsynligvis ha liten effekt på økonomien i det lange bildet.

Oljeprisen på 84 dollar vil etter hvert redusere oljeproduksjonen, ettersom flere prosjekter vil være ulønnsomme med så lav pris. Oslo Børs prises nå lavt i forhold til forventet inntjening for 2015, noe som er lavt i forhold til historisk prising. Det samme gjelder prising i forhold til bokførte verdier.

Historisk har det vært lønnsomt å investere på Oslo Børs når pris på bokførte verdier er på slike lave nivåer.

Skrevet av

Meld deg på våre nyhetsbrev

Hold deg oppdatert på hvordan det går med fondene dine, hvordan vi jobber for å gi deg best mulig avkastning, samt få noen nyttige sparetips på veien.