Hva skjer i Hellas?

ODINs renteforvalter Nils Hast kommenterer de siste nyhetene fra Hellas med den planlagte greske folkeavstemningen på søndag. Hvordan vil de ulike utfallene påvirke Hellas, eurosamarbeidet og de øvrige markedene?

[vippy id=»7386″ width=»806″ height=»453″]

Folkeavstemningen
Nils mener at det beste ville vært at grekerne stemmer ja til den pakken institusjonene har lagt frem slik at de kan fortsette å være medlem i eurosamarbeidet. Et slikt utfall burde lede til at det nåværende regjeringspartiet Syriza må gå av slik at en ny regjering kan etableres. Alternativt vil det gjennomføres et gjenvalg. Dersom grekerne stemmer nei i Folkeavstemningen har det så å si stemt nei til hele eurosamarbeidet og da har vi en situasjon som er et helt nytt territorium. Om Hellas går ut av eurosamarbeidet vil dette være en lengre prosess som vil ta tid.

Liten økonomisk betydning
Samtidig konkluderer Nils at den direkte økonomiske betydningen av en gresk exit er relativt liten når Hellas bare står for 2 % av den europeiske økonomien, men det har selvfølgelig en større politisk betydning. Det man er redd for er snarere smitteeffekten på andre land i eurozonen, som for eksempel for Portugal og Spania.

Viktig å være langsiktig
Det er viktig å ha en langsiktig horisont på sine investeringer i slike situasjoner, og vi i ODIN er en langsiktig fondsforvalter. Vi har i lengre tid fulgt situasjonen i Hellas og vi gjør per nå ikke større endringer i våre porteføljer på grunn av dette. Nils konstaterer at han ikke tror at hendelsene i Hellas vil skape en større langsiktig børskrise.

«Man må være langsiktige gjennom denne typen turbulens og heller vurdere å øke sparingen sin. Kanskje ikke direkte i dag, men etter folkeavstemningen.» sier Nils.

Meld deg på våre nyhetsbrev

Hold deg oppdatert på hvordan det går med fondene dine, hvordan vi jobber for å gi deg best mulig avkastning, samt få noen nyttige sparetips på veien.