Gull glimrer ikke lenger

Det er ikke gull alt som glimrer, sier ordtaket. Men det er ikke alltid gull glimrer heller.

Gullprisen er nå på det laveste siden 2010, og ned nesten 40 prosent fra toppen på 1.900 dollar per unse i 2011. Og det er like bra.

På en måte skal vi være glade for at gull ikke lenger er en etterspurt investeringsklasse. Gull blir nemlig mye etterspurt når investorene frykter veldig dårlige tider eller høy inflasjon. I 2008 var det førstnevnte som trakk gullprisen opp. Etterpå har det mer vært frykt for at de ukonvensjonelle «kvantitative lettelsene», av mange også kalt pengetrykking, i USA, Storbritannia og Japan, skulle utløse inflasjon.

Frykten for en ny depresjon som på 1930-tallet har svunnet hen og inflasjon har vi ikke sett snurten av, i alle fall i den vestlige verden. Argumentene for å investere i gull er derfor ikke der lenger. Gull gir jo heller ingen løpende avkastning.

Den kanskje viktigste grunnen til at gull ser ut til å ha gått litt av moten (blant investorene) er at de store obligasjonskjøpene fra den amerikanske sentralbanken nå er avsluttet. Avslutningen har gitt fornyet tillitt til den amerikanske dollaren som oppbevaringsvaluta. Dollaren har derfor steget i høst og motvirket fallet i gullprisen. Mens gullprisen f eks er ned 11 prosent det siste året, er den faktisk litt opp i norske kroner.

Warren Buffett, den amerikanske investorlegenden, hadde følgende betraktning om gull som investering:

«Du kan ta alt gull som er produsert i verden gjennom tidene og plassere det i en container på 20 meter i hver retning. Til dagens gullpris (den gang 1.300 dollar per unse) kan du kjøpe all landbruksjord i USA. I tillegg kan du kjøpe 10 selskaper på størrelse med Exxon, samt ha 1 billion dollar i kontanter. Eller du kunne hatt den containeren fylt med metall. Hva ville du tatt? Hva tror du vil skape mest verdi?», spurte han retorisk i et intervju med magasinet Fortune for ganske nøyaktig 4 år siden.[1]

Han anbefalte folk i stedet å kjøpe aksjer, gjerne med solide utbytter. Ser vi på avkastningen siden da, ville det svart seg å høre på Buffett.

 

Graf - gullprisen siste 5 år

[1] http://archive.fortune.com/2010/10/18/pf/investing/buffett_ben_stein.fortune/index.htm

 

Skrevet av

Jon Mjølhus

Jon Mjølhus er seniorøkonom II i ODIN Forvaltning og førstelektor i finans ved Høgskolen i Buskerud og Vestfold. Han har mange års erfaring fra finansforvaltning og aksjeanalyse.

Meld deg på våre nyhetsbrev

Hold deg oppdatert på hvordan det går med fondene dine, hvordan vi jobber for å gi deg best mulig avkastning, samt få noen nyttige sparetips på veien.